10 lucruri pe care nu le stiai despre energia eoliana

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 17.03.2010   |   
0 comentarii

siemens-turbineConsiderata principala sursa de energie alternativa combustibilor fosili, energia eoliana cunoaste o raspandire tot mai larga in acest sector industrial. Fie ca vorbim despre costul mic pentru curentul electric provenit din energia eoliana, vantul ca sursa de energie regenerabila sau costurile de productie implicat de marile parcuri eoliene, dezvoltarea acestei noi directii industriale ne aduce invariabil in fata unui adevar mai mult decat convenabil: energia eoliana este o energie accesibila pe termen lung atat pentru proprietarii de parcuri eoliene, cat si pentru clientii finali.

 

Cum functioneaza o centrala eoliana? Ce capacitate are un parc eolian? Ce avantaje are energia obtinuta din turbinele de vant? Descopera mai jos cele mai importante 10 lucruri pe care nu le stiai despre energia eoliana!

 

 

1. Turbinele eoliene cu axa orizontala sunt mai eficiente decat cele cu axa verticala, deoarece nu necesita pornirea cu ajutorul unui generator si sunt activate de vant in variatii de intensitate optime, datorita pozitiei inalte a rotorului.

 

2. Istoria moderna a industria de energie eoliana a inceput in 1979, cu ajutorul a patru companii din Danemarca: Vestas, Kuriant, Nordtank si Bonus. Totusi, centralele produse la acea vreme aveau o capacitate foarte mica, de numai 20-30kW fiecare.

 

3. In zonele cu vant de intensitate mica si medie, cele mai eficiente centrale eoliene sunt cele de cate 2 sau 3 MW. Acestea au rotoare cu diametru de 101 metri si sunt deja folosite in diverse parcuri eoliene de pe glob.

 

3-mw-direct-drive-turbine

 

4. In acest moment, energia eoliana reprezinta principala sursa de energie alternativa din lume fata de energia obtinuta din combustibili conventionali.

 

5. La sfarsitul anului trecut, puterea insumata de la toate centralele eoliene puse in functiune la nivel global a fost estimata la 159,2 gigawati.

 

6. Cel mai mare parc de turbine eoliene din lume se afla in Oaxaca (Mexic). Acest parc insumeaza 167 de turbine eoliene si are o capacitate de 250 MW.

 

7. Turbinele eoliene produc zero deseuri si nici nu consuma energie electrica din alte surse.

 

8. Cel mai mare parc eolian offshore din lume se afla in Marea Nordului si include 91 de turbine de vant Siemens. Lamele de pe fiecare rotor au cate o lungime de 45 de metri si isi ajusteaza automat pozitia in functie de intensitatea si directia vantului, astfel incat sa preia cat mai multa energie eoliana. Acest parc eolian are o capacitate de 210 MW si poate alimenta cu energie aproximativ 200.000 de locuinte.

 

Windpark Horns Reef 2

 

9. Cea mai mare turbina eoliana din lume va fi construita in Marea Britanie. Avand o inaltime totala de 175 de metri, aceasta noua centrala va fi prevazuta cu trei lame pe rotor. Fiecare lama are 70 de metri lungime si greutatea de 30 de tone. Coversia energiei eoliene in curent electric va fi realizata cu echipamente avansate produse de Siemens.

 

10. Potrivit Transelectrica, pana in 2017 vor fi puse in functiune centrale eoliene cu o putere totala instalata de 3.000 MW, in Romania.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite