10 lucruri pe care nu le stiai despre energia valurilor

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 06.07.2011   |   
0 comentarii

Das neue StromzeitalterUn domeniu relativ nou pentru pionierii energiei regenerabile, energia valurilor reprezinta una dintre cele mai costisitoare si totodata cele mai eficiente resurse de energie verde de pe planeta. Doar intr-un singur an, curentii oceanic ar putea produce 800 de miliarde kWh. In largul Marii Irlandei functioneaza deja o astfel de centrala.

 

Vrei sa afli ce performante poate atinge? Vrei sa stii cu ce este diferita fata de centralele eoliene si cele solare existente acum pe glob? Iata, in cele ce urmeaza, cele mai importante zece lucruri pe care nu le stiai despre energia valurilor!

 

1. SeaGen este prima centrala comerciala din lume care produce electricitate derivata din energia valurilor.

 

2. Centrala se afla in Marea Irlandeza si are o capacitatea anuala de 1.2 MW. Cu alte cuvinte, poate alimenta simultan 1.500 de locuinte.

 

3. Energia este generata de doua gigantice rotoare scufundate, puse in miscare de curentii submarini.

 

4. Pana in 2014 urmeaza sa fie construita o alta centrala, mult mai mare. Aceasta va fi montata in largul coastei scotiene si va avea o capacitate de 8 MW. Sau vreo 8.000 de locuinte care ar putea fi alimentate cu electricitate provenita exclusiv de la aceasta centrala.

 

5. Conform unor studii desfasurate de Agentia Internationala de Energie (International Energy Agency), curentii marini din tot Oceanul Planetar ar putea genera o productie de 800 de miliarde kWh pe an! Aceasta performanta inseamna cu o treime mai mult decat productia energetica anuala a Germaniei. Sau alimentarea cu energie a 250 de milioane de locuinte.

 

6. O centrala SeaGen precum cea descrisa anterior este compusa dintr-un turn de trei metri si doua rotoare cu diametrul de 16 metri. Scufundate la o adancime de 30 de metri, acestea acopera o suprafata de 400 de metri patrati.

 

7. Pentru a putea capta energia curentilor din ambele sensuri de deplasare ale acestora, rotoarele sunt pozitionate la un unghi de 180 de grade.

 

8. Spre deosebire de energia solara si cea eoliana, energia valurilor poate fi prognozata cu o mai mare acuratete.

 

9. Pentru a putea echivala pe suprafata terestra o productie anuala de 6.000 MWh accesibila pentru o centrala a SeaGen, este nevoie de o centrala eoliana de doua ori mai mare decat cele aflate acum in exploatare.

 

10. Singurele centrale eoliene capabile sa se apropie, ca si performanta, de rotoarele submarine, sunt cele amplasate in largul marii, unde vantul este mult mai puternic.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite