10 lucruri pe care nu le stiai despre KERS

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 06.01.2012   |   
1 comentarii

KERS 10 lucruriCine ar fi crezut ca tehnologiile de ultima ora pe care le vedem in Formula 1 ar putea ajunge si pe strada ta? KERS este un dispozitive inteligent care genereaza electricitate ori de cate ori masina de curse pe care este montat franeaza. Siemens Avenio si MAN City Bus sunt doua mijloace de transport in comun care utilizeaza exact aceeasi tehnologie.

 

Cum functioneaza? Descopera, in cele ce urmeaza, zece lucruri pe care nu le stiai despre sistemul care transforma energia din timpul franarii in energie verde si senzatii tari.

 

1. KERS vine de la Kinetic Energy Recovery System. Cu alte cuvinte, un dispozitiv montat pe rotile unei masini, care genereaza electricitate ori de cate ori vehiculul franeaza.

 

2. Primul sistem de acest gen asamblat vreodata se numeste Flybrid. Cantarea 24 de kilograme si avea o capacitate energetica de 400 kJ. Suplimentul de putere disponibil era de aproximativ 80 CP, pentru o perioada de aproape 7 secunde.

 

3. In Formula 1, KERS a fost introdus din 2009. Primul pilot care a castigat o cursa in Marele Circ folosind aceasta inventie a fost Kimi Raikkonen, la bordul unui monopost Ferrari. S-a intamplat la Marele Premiu al Belgiei din acel an.

 

4. Ca tot vorbim despre cel mai popular sport cu motor din lume, din 2014 sistemul KERS va reveni in standardele Formulei 1, cu o capacitate crescuta de la 60 la 120 kW.

 

5. KTM este primul brand de motociclete care a introdus sistemul KERS in cursele moto. S-a intamplat in 2008, la Marele Premiu al Valenciei.

 

6. Bolidul 918 RSR Hybrid, noul varf de lance al Porsche, dispune de un propulsor pe benzina, de 563 CP, a carui putere este crescuta pana la 767 CP exclusiv cu aportul unui dispozitiv KERS.

 

7. BMW E-Scooter este primul scooter din lume dotat cu un sistem KERS. Modelul fabricat de bavarezii de la BMW Motorrad dispune, astfel, de o autonomie extinsa pana la 120 de kilometri.

 

8. Siemens Avenio este numele primului tramvai din lume al carui tehnologie de franare functioneaza similar cu sistemul KERS din Formula 1.

 

9. Din 2014, Porsche si-a propus sa introduca in cursele de anduranta de la Le Mans primul urmas al bolidului LMP1, a carui motorizare va fi bazata pe KERS.

 

10. MAN City Hybrid este primul autobuz care imbina un motor diesel cu unul electric si, totodata, un sistem inteligent de management al energiei, Siemens ELFA, care transforma energia din momentul franarii, in electricitate.

Comentarii

Rotaru Gabriela Tatiana

Siemens Elfa

7.01.2012

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite