25 de lucruri pe care nu le stiai despre energia geotermala

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 20.05.2011   |   
1 comentarii

2011_05_20 25 de lucruri pe care nu le stiai despre energia geotermalaLa fel ca si in cazul energiei solare si a celei eoliene, resursele geotermale reprezinta unul dintre punctele de interes pentru investitorii in energie regenerabila. Nu este o noutate. Vechii greci si cetatenii Romei antice foloseau izvoarele cu apa calda pentru necesitatile lor. Acum, insa, importanta acestei surse energetice a devenit tot mai presanta. In viitor, resursele geotermale ale planetei vor acoperi peste 20% din necesarul global.

 

Aceasta ramura industriala, mai prietenoasa fata de mediul inconjurator daca o comparam cu cea energetica bazata pe resurse fosile, este construita chiar acum. Iata 25 de lucruri pe care nu le-ai stiut pana acum despre resursele naturale de sub scoarta terestra si, bineinteles, beneficiile energiei geotermale!

 

1. Energia geotermala are un impact foarte mic asupra mediului inconjurator.

 


2. 18% din necesarul energetic al Islandei este acoperit de energia geotermala.

 


3. Printre tarile care folosesc in mod curent energia geotermala se numara Noua Zeelanda, Italia, Japonia, Islanda, Filipine, SUA, Franta, Rusia, Mexic si Lituania.

 


4. Singura problema de exploatare a energiei termale consta in accesul dificil catre surse. Nu imposibil. Doar dificil!

 


5. Stiai ca platformele energetice geotermale sunt mai mici decat cele hidroenergetice? E lesne de inteles ca si impactul asupra mediului inconjurator este net inferior.

 


6. Avantajele energiei geotermale sunt cunoscute inca din antichitate. Sa nu uitam ca vechii greci si romanii le foloseau sub forma de apa calda. Si chiar in scopuri curative.

 


7. Energia geotermala poate fi gasita sub forma de vulcani, izvoare cu apa calda si gheizere.

 


8. Cel mai mare gheizer activ din lume se numeste Steamboat Geyser si se afla situat in Parcul National Yellowstone din SUA. Jetul de apa fierbinte ajunge pana la 90-120 de metri inaltime.

 


9. Localizat in Noua Zeelanda, Waimangu a fost gheizerul cu cea mai inalta eruptie de apa – 460 de metri. A fost activ intre anii 1899 si 1904.

 


10. Energia geotermala este folosita in trei directii energetice: incalzire, electricitate si pompe geotermale.

 


11. Pana in anul 2050, 10% din necesarul energetic al SUA va fi satisfacut cu ajutorul energie geotermale.

 


12. In 2007, Siemens a construit o uzina geotermala cu capacitatea de 3,36 megawati, in apropiere de Munchen.

 


13. Prima tara din lume in care a fost construita o uzina geotermala este Italia. S-a intamplat in 1904.

 


14. Zonele cele mai propice pentru amplasarea de platforme de extractie geotermale sunt cele cu eruptii vulcanice si cutremure frecvente.

 


15. Energia geotermala este o forma de energie regenerabila derivata din caldura emanata de Pamant, sub scoarta terestra.

 


16. Energia geotermala a avut un rol determinant si in istoria anuitor popoare. De pilda, in urma cu 10.000 de ani paleoindienii care populau America de Nord incetau orice conflicte survenite in zonele cu izvoare cu apa calda. Mai mult, in aceste zone neutre membrii triburilor combatante se imbaiau impreuna.

 


17. Geologii cauta rezervoarele de energie geotermala sapand fantani  de mare adancime. Apoi verifica temperatura pamantului de la baza lor.

 


18. Stiai ca la peste 2.000 km adancime, Pamantul poate avea temperaturi chiar si de 4.000 de grade Celsius?

 


19. Uzinele moderne pot produce electricitate folosind energia geotermala, la un pret de 3-5 eurocenti/ kWh.

 


20. Potrivit ultimelor statistici, resursele globale de energie geotermala sunt mai mari decat cele de carbuni, petrol, gaze naturale si uraniu, luate impreuna.

 


21. Cele mai mari platforme de foraj geotermal din lume pompeaza apa calda si aburi de la o adancime de patru kilometri.

 


22. Punctul de fierbere al apei, in conditii de presiune atmosferica, este la 100 de grade Celsius. In subteran, la o adancime de 1.000 de metri si o presiune de 85 de atmosfere, apa fierbe de la 300 de grade Celsius.

 


23. In cazul turbinelor geotermale conventionale, sunt necesare doua kilograme de aburi pentru a genera un megawatt de electricitate.

 


24. Conform celor mai noi estimari, costul de forare a unei fantani geoterale in SUA, cu o adancime de 2.000 de metri, diametrul de 20 cm la baza si 50 cm la suprafata, este de 1,5 milioane de dolari.


25. Pentru producerea de electricitate, temperatura apei din rezervoarele geotermale trebuie sa depaseasca 200 de grade Celsius.

Comentarii

Octav

Este mai mult o intrebare decat un mesaj.
Am o casa care se afla langa o sursa de apa geotermala, drept care am si investit intr-o centrala proprie pentru apa calda si caldura folosind aceasta sursa.
Pentru a ajunge apa geotermala de la sursa la locatia casei, am nevoie de o pompa care sa impinga apa pana la o inaltime de aprox. 20 m. Am folosit tot felul de pompe (si am ajuns sa schimb , la un moment dat 3 buc pe an caci nu rezista la temperatura -apa la sursa are 100-120 grade C- si la coroziunea provocata de apa geotermala) Stie cineva ce fel de pompe exista pentru astfel de conditii si unde se pot gasi??

26.04.2013

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite