25 de lucruri pe care nu le stiai despre gradinile verticale

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 16.11.2010   |   
2 comentarii

2010_11_16 25 de lucuri pe care nu le stiai despre gradinile verticaleCe au in comun Paris, Madrid, Sydney si, mai nou, Bucuresti? Daca nu stiai, afli acum: gradini verticale. Prima gradina verticala din Romania este amenajata in aceasta perioada, chiar in centrul Capitalei, peste drum de Tribunalul Bucuresti. Botezata Arca Verde, constructia va suporta mai multe specii de plante care, datorita unor protectii speciale, vor ramane verzi tot timpul anului. Daca tot a implinit astazi un an, blogul Hitechpedia te invita sa descoperi ceea ce nu stiai despre gradinile verticale. Si, daca gasesti aceste informatii utile pentru tine, nu te impiedica nimeni sa-ti amenajezi o gradina verticala, chiar la tine acasa.

  

 

1. Amenajata peste drum de Tribunalul Bucuresti, pe Bd. Unirii, Arca Verde este prima gradina verticala din Romania.

 

2. Constructia e sustinuta pe o structura formata din 25 de tone de bare de fier si 20 de tone de pamant.

 

3. Gradina verticala are o inaltime de aproape 10 metri. Sau, mai bine spus, cat o cladire de trei etaje. Lungimea de 20 de metri si o latime de sase metri.

 

4. Prima gradina verticala din Romania va gazdui 3.000 de plante din cinci specii diferite, adaptate climei temperat continentale.

 

5. Greutatea totala a acestei gradini verticale va fi de 50 de tone.

 

6. Alaturi de Palatul Parlamentului, Hotelul Intercontinental, Casa Presei Libere si Ateneul Roman, Arca Verde va deveni unul dintre cele mai importante simboluri ale Bucurestiului.

 

7. Sistemul de irigatii aferent acestui impresionant proiect verde este special conceput pentru Arca si totodata este conectat la reteaua de aprovizionare cu apa a Bucurestiului.

 

8. Pentru a ramane verzi tot anul si, implicit, sa fie ferite de inghet pe durata iernii, plantele din Arca Verde urmeaza sa fie acoperite cu o ”membrana” sintetica, protectoare.

 

9. Cine uda florile? Daca nu stiai, afli acum: Arca Verde va ramane in grija angajatilor Primariei Sectorului 3.

 

10. Acum, in prima jumatate a lui decembrie, Arca Verde va deveni suport pentru programele inscrise la Gala Premiilor pentru un Aer Curat.

 

11. Conform declaratiilor facute de constructori, structura primei gradini verticale din Bucuresti a fost proiectata astfel incat sa reziste un deceniu, fara niciun fel de probleme.

 

12. Daca pretul unui buchet de flori modest in Piata Unirii ajunge pe la 50 de lei, bugetul pentru toate plantele ”imbarcate” pe Arca Verde a depasit 15.000 de euro.

 

13. Pentru o mai buna protectie impotriva frigului, Arca este izolata pe interior cu polistiren.

 

14. Cea mai mare gradina verticala de interior din lume, a fost plantata in 360 Mall din Kuveit. Construita pe structuri metalice cu insertii de materiale plastice, aceasta gradina permite plantelor sa creasca pe peretii interiori ai mall-ului. Cat de mari sunt rasadurile? Imagineaza-ti undeva pe la 30kg/metru patrat.

 

15. Inventatorul gradinilor verticale este un peisagist de origine franceza, pe nume Patrick Blanc.

 

16. Cea mai mare gradina verticala din Australia se afla in complexul imbiliar Camperdown din Sydney si masoara 33 de metri inaltime.

 

17. In timpul verii, o gradina verticala poate reduce temperatura interioara a unei cladiri cu pana la 5 grade Celsius.

 

18. Intalnire cu precadere in mediul urban, gradinile verticale au rolul de a scadea temperatura constructiei pe care sunt amplasate. Cu alte cuvinte, aer conditionat fara deranjul achizitiei si instalarii unui aparat dedicat.

 

19. Principalul defect al gradinilor verticale este ca, atunci cand sunt amenajate necorespunzator, produc igrasie datorita umiditatii ridicate retinute de plante.

 

20. Pornind de la principiul de amenajare a gradinilor verticale, unii peisagisti au experimentat si agricultura verticala, in mediul urban.

 

21. Musee des Arts Premiers Quai Branly din Paris este acoperit in intregime de gradini verticale. Acestea au fost amenajate de Patrick Blanc, in 2004.

 

22. Udarea gradinilor verticale poate fi o modalitate optima de reciclare a apei menajere.

 

23. Prin amenajarea de gradini verticale, peisagistii pot contribui semnificativ la biodiversitatea din mediul urban.

 

24. Una dintre cele mai inalte gradini verticale din Europa se afla in Madrid (Spania). Are 12 metri inaltime si a fost amenajata tot de Patrick Blanc.

 

25. In lume sunt cunoscute 20 de specii de plante pentru gradini verticale, toate adaptate climei temperat continentale. In Romania, cea mai cunoscuta dintre ele este iedera.

Comentarii

Cea mai inalta cladire verde din lume: Taipei 101 « HitechPedia

[...] 25 de lucruri pe care nu le stiai despre gradinile verticale [...]

19.10.2012

Lucruri pe care nu le stiai despre gradinile verticale | MANAGEMENTUL APELOR

[...] Hitechpedia 28 decembrie 2011 | Categorie: Grădini [...]

28.12.2011

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite