25 de lucruri pe care nu le stiai despre razele X

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 08.11.2010   |   
1 comentarii

25 de lucruri pe care nu le stiai despre razele XSunt folosite in radiografii, in toate operatiunile de check-in din aeroporturi, precum si in verificarea incarcaturii din camioanele care traverseaza punctele vamale. Sunt folosite pentru diferentierea falsurilor de picturile originale si au inspirat artisti fotografi din toata lumea. Cu toate astea, putini oameni cunosc capabilitatile razelor X, cum functioneaza si, mai ales, ce rol au pentru oamenii de stiinta si specialistii medicali din toata lumea. In cele ce urmeaza, Hitechpedia te invita sa descoperi 25 de lucruri pe care nu le stiai despre radiatia electromagnetica.

 

 

1. Razele X reprezinta o forma de radiatie electromagnetica penetranta, cu lungimi de unda de la 0,01 la 10 nanometri si frecvente de la 30 de petaherti la 30 de exaherti.

 

2. Astazi, 8 noiembrie 2010, se implinesc 115 ani de cand fizicianul german Wilhelm Conrad Rontgen a descoperit razele X.

 

3. Razele X pot cauza arsuri grave pe piele, in cazul unei expuneri indelungate.

 

4. Radiatia electromagnetica a razelor X are o lungime de unda mai mare decat cea emisa de un nucleu radioactiv, corespondenta razelor Gamma. Aceasta diferentiere a fost facuta relativ recent.

 

5. Razele X sunt folosite inca din anii ’90 in imagistica medicala, cu precadere in mamografie si radiografii ale cavitatii toracice.

 

6. Datorita densitatii foarte mari – de 11.340 kg/ metru cub, plumbul reprezinta cea mai buna si mai folosita protectie impotriva razelor X, in prezent.

 

7. Datorita sistemului Somatom Definition, Siemens Healthcare a reusit sa avanseze nivelul de precizie in radiografiile pentru diagnosticul bolilor de inima, plamani, creier si a articulatiilor din extremitati.

 

8. Razele X au fost denumite astfel chiar de catre Wilhelm Conrad Rontgen, deoarece nu stia cu exactitate de unde provin.

 

9. Unicitatea sistemului Somatom Definition consta in utilizarea simultana a doua tuburi de raze X, la intensitati diferite.

 

10. Radiatia emisa de razele X are lungimi de unda mai mici decat cele ale luminii.

 

11. Printre oamenii de stiinta care au contribuit la descoperirea functiilor si proprietatilor razelor X se mai numara Thomas Edison, Philipp Lenard si Nikola Tesla.

 

12. In industrie, razele X sunt folosite pentru verificarea calitatii sudurilor.

 

13. Razele X sunt utilizate si in fotografie.

 

14. Spectroscopia cu fotoelectroni reprezinta o intrebuintare a razelor X in analizele chimice, tehnica bazandu-se pe proprietatile efectelor fotoelectrice.

 

15. Wilhelm Conrad Rontgen a descoperit utilitatea medicala a razelor X de indata ce a vazut mana sotiei sale ”capturata” pe o pelicula fotografica. Aceasta a fost prima imagine medicala realizata vreodata cu raze X.

 

16. Curatorii si specialistii in obiecte de arta foarte vechi scaneaza picturile cu aparate cu raze X pentru a observa anumiti pigmenti si texturi greu perceptibile de ochiul uman.

 

17. Verificarea camioanelor in punctele de frontiera se face cu ajutorul dispozitivelor cu raze X.

 

18. Standardele de securitate foarte ridicate din aeroporturi fac ca aparatele cu raze X sa fie obligatorii pentru operatiunile de check-in si verificarea bagajelor.

 

19. In timpul celui de-al doilea mandat prezidential al lui George W. Bush, armata SUA a dezvoltat o arma bazata pe utilizarea razelor X. Proiectul a fost ulterior abandonat.

 

20. La mijlocul secolului trecut, medicul britanic Rosalind Franklin a cercetat structura ADN-ului folosind cristalografia cu raze X.

 

21. Fara microscoapele cu raze X n-am putea vedea obiectele imperceptibile pentru ochiul uman. Iata o utilitate a radiatiei electromagnetice care a condus la multe inventii si descoperiri ale oamenilor de stiinta.

 

22. Mai tii minte aparatul pe care personajul jucat de Will Smith in filmul ”In cautarea fericirii”(2006) incerca sa-l vanda medicilor din San Francisco? Acela este un dispozitiv de stereofotogrametrie Roentgen si ajuta la urmarirea miscarii oaselor in organism, cu ajutorul unor markeri speciali.

 

23. Folosirea razelor X in terapia medicala se numeste radioterapie.

 

24. Aproape toate tratamentele de angioplastie se bazeaza pe imagistica medicala cu raze X.

 

25. Iodura de sodiu face ca razele X sa poata fi vizibile.

Comentarii

De ce plumbul blocheaza Razele X | deaia.ro

[...] Razele X sunt numai un tip de radiatii electromagnetice, de energie pura, care circula prin spatiu cu viteza luminii. Printre tipurile de radiatii electromagnetice mai cunoscute, in afara cabinetului doctorului, se numara lumina insasi, microundele care va gatesc mancarea si undele radio care aduc toate programele de la radio si televizor. [...]

1.03.2013

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite