9.300 MW – Un nou record pentru consumul national de energie electrica

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 29.01.2010   |   
0 comentarii

2010_01_29_Consum record de energiePrima noapte din aceasta saptamana a inregistrat un consum record de energie, pentru ultimii ani. Conform declaratiilor lui Adrian Baicusi – directorul general Transelectrica SA, in noaptea de luni spre marti consumul de energie a ajuns la 9.300 MW. Comparativ, consumul obisnuit in Romania este de 6.800 – 7.500 MW pe zi, recordul fiind o consecinta a temperaturilor extrem de scazute inregistrate pe intreg teritoriul tarii, in ultimele zile.

 

Un alt record de acest gen inregistrat de Transelectrica a avut loc in data de 19 decembrie 2007, in intervalul orar 19:00 – 20:00, cand consumul de electricitate a atins 9.366 MW, tot pe fondul temperaturilor foarte scazute.

 

Interesant este raportul Economist Intelligence Unit (EIU) cu privire la consumul si, implicit, productia de energie din Romania. Indexul Verde al Oraselor din Europa indica doar 30% din productia de energie electrica provine de la hidrocentrale. Totusi, tara noastra va trebui sa urmeze directia recomandata de Uniunea Europeana, punand in aplicare Primul Plan National de Actiune pentru Eficienta in Energie – demers desfasurat in perioada 2007 – 2010. Conform acestui plan, Romania va trebui sa reduca nivelul consumului de electricitate cu 9% pana in anul 2016.

 

Acelasi plan prevede ca Romania sa produca energie din surse regenerabile in proportie de 35% pana in 2015 si de 38% pana in 2020, in principal din hidrocentrale si parcuri eoliene. Imposibil? Chiar deloc, daca ne uitam la consumul de curent electric al bucurestenilor, situat de EIU in topul consumului responsabil inregistrat in orasele est-europene din acest Index. Greul cade tot pe umerii statului roman, care, in plina criza financiara, va fi nevoit sa orienteze productia de electricitate catre sisteme mai prietenoase fata de mediul inconjurator si suficient de performante pentru a intruni recomandarile UE.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite