Afla tot ce vrei sa stii despre conceptul Green+ Hospitals!

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 27.09.2010   |   
1 comentarii

2010_09_27 Green HospitalsCu exceptia catorva institutii prea costisitoare pentru pacientul obisnuit, conceptul de spital verde este inca strain peisajului clinic din Romania. Inca ne tratam moralul de ororile de peste vara, petrecute la materinatatea Giulesti. Inca speram la o salvare miraculoasa de (d)efectele sistemului de impozitare percepute de Casa Asigurarilor de Sanatate (CAS). Inca ne straduim sa intelegem de ce si, mai ales, pana cand! Intrebarile ar putea continua fara intrerupere. Pe Hitechpedia oferim raspunsuri. Clare, simple, practice. Raspunsul, prieteni, consta in crearea de spitale verzi!

 

Ce inseamna un spital verde?

 

Pe scurt, conceptul clinic Green+ Hospitals dezvoltat de Siemens Healthcare implica trei coordonate: responsabilitate ridicata fata de mediul inconjurator, eficienta operatiunilor desfasurate in incita spitalului, servicii medicale de cea mai buna calitate.

 

Detaliat, inseamna ca spitalul in cauza produce singur energia pe care o consuma, independent de reteaua nationala de electricitate, sistemele si dispozitivele din cladire sunt automatizate si functioneaza cu precizie elvetiana, baietii de la IT asigura buna functionare a sistemului informational si comunicational din spital, in loc sa stea pe messenger cu asistentele, iar tehnologia medicala te face sa te simti in siguranta ori de cate ori vreo urgenta impune o vizita la acel spital.

 

Cum facem un spital verde?

 

Desi, aparent, trecerea de la albul spalacit si steril din spital la prospetimea operatiunilor verzi se realizeaza in mars fortat prin disponibilizari, salarii mizere si medici care iau calea occidentului pentru a-si asigura un trai decent, in realitate spitalele verzi urmeaza alt parcurs: unul evolutiv.

 

La fel ca in sanatoriile din tara (cele care inca mai pastreaza conditii decente pentru pacienti), spitalele au nevoie de spatii verzi cat mai intinse. A nu se intelege spatii pentru depozitat gunoaie. Doar spatii amenajate sub forma unor parcuri, pe unde pacientii se pot plimba la aer curat. Pentru asta e nevoie de un management dedicat, care permite reducerea consumului de energie si utilizarea cu cap a resurselor, in favoarea diversificarii lor si catre directia resurselor naturale de care dispune institutia vizata.

 

Un alt element de maxima importanta consta in asigurarea unui flux continuu de comunicare atat intre cadrele medicale, cat si intre sectii. Specialistii dintr-un salon de chirurgie au nevoie de datele de radiologie la timp, fara ca rudele pacientului sa plimbe hartii si radiografii de-a lungul spitalului. De asemenea, sistemele de identificare ale pacientilor pot fi sincronizate cu date privind trecutul medical si un sistem de directionare a datelor catre sectiile dedicate. Toate masurile din acest registru pot fi aplicate cu investitii financiare minime, dar si intr-un timp foarte scurt.

 

De ce am nevoie de spitale verzi in orasul meu?

 

Personal simt nevoia unui sistem sanitar civilizat si responsabil pentru ca m-am saturat sa dau spaga portarilor pentru a-mi vizita rudele si/sau cunostintele internate in spital. Pentru ca m-am saturat sa platesc spaga asistentelor, in valoare direct proportionala cu urgenta pe care o am. Pentru ca m-am saturat sa inhalez involuntar miros de urina in sectia de neurologie, sa vad medici cardiologi afectati de conditiile in care lucreaza si asistente neglijente. Pentru ca nu gust glumele de Buftea ale unor medici si nici grimasele pacientilor obligati sa zambeasca atunci cand ii doare mai tare. Pentru ca atunci cand ma gandesc la un spital, in general imi vin in minte notiuni precum ”alb”, ”curat”, ”clinic”, ”corect”, ”sanatos”. Pentru ca orice contrast dintre acesti termeni si realitatea de pe holurile spitalelor din ziua de azi, doare. Apropo, tu de ce iti doresti un spital verde in orasul tau?

Comentarii

Cea mai inalta cladire verde din lume: Taipei 101 « HitechPedia

[...] Afla tot ce trebuie sa stii despre conceptul Green+ Hospitals [...]

23.07.2013

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite