Aluminiu cu nanoparticule de carbon: aliaje perfecte pentru produse industriale cu eficienta sporita!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 10.08.2010   |   
0 comentarii

Aluminium mit Fullerenen ähnlich hart wie StahlCu o greutate de cinci ori mai mica decat cea a otelului, insa de o duritate similara, fibra de carbon a devenit in timp unul dintre cele mai cautate materiale pentru fabricarea de utilaje, de la diverse ramuri industriale, pana la caroserii si componente pentru masini de curse. Iata de ce Formula 1 in materiale dure si extrem de usoare a ajuns la preturi nejustificat de mari! Vestea buna este ca n-ai nevoie de aventuri in Marele Circ pentru a beneficia de materiale noi, durabile si totodata incredibil de usoare.

 

 

Cercetatorii rusi impreuna cu Siemens Corporate Technology utilizeaza nanoparticule din carbon pentru optimizarea unui portofoliu generos de materiale. Sa ne gandim doar la aluminiu care, tratat cu 60 de molecule de carbon, capata o duritate de trei ori mai mare decat cea conventionala a aluminiului, dar si o greutate mai mica.

 

Secretul consta in inserarea acestui aliaj intr-o baie de argon care transforma moleculele de carbon in niste bilute cu diametrul de numai cativa nanometri. Aceste particule au forma unor nano-mingii de fotbal si, prin fuziune, alcatuiesc un aliaj de aluminiu dur care poate fi intrebuintat cu succes in aplicatii si instalatii variate.

 

De exemplu, turbinele din parcurile eoliene amplasate peste tot in lume pot fi prevazute cu rotoare fabricate din acest aluminiu dur pentru a stabili noi standarde de viteza si pentru a imbunatati eficienta motoarelor. Industria aeronautica ar putea produce aeronave mai eficiente doar prin inlocuirea structurilor din aluminiu cu unele din acest nou material. De asemenea, dispozitivele pentru ambalarea substantelor sub presiune pot avea proprietati mult imbunatatite. Toate acestea, datorita aluminiului dur si totodata perfect reciclabil.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite