2011_03_28 Better PlaceAi cronometrat vreodata cat timp iti ia sa-ti alimentezi masina intr-o benzinarie? De regula, media la pompa e de vreo sapte minute in zilele cand nu stai la coada. Cand e aglomerat, pierzi vreo 20 de minute lejer.

 

Dar ce-ai zice daca statul la benzinarie, cu tot cu deranj, ar dura fix cinci minute? Suna imposibil? Pentru Better Place, un distribuitor de energie recent aparut pe piata, acesta va fi timpul standard de alimentare a unei masini.

 

Diferentele sunt in numar de doua. Prima, masina nu e alimentata cu benzina, ci cu baterii. A doua consta in faptul ca infrastructura va fi instalata in acest an, in Israel si, din momentul in care va fi pusa in functiune, va fi prima retea nationala de alimentare a masinilor electrice, din lume.

 

Iata cum functioneaza. Sa zicem ca in locul unui autoturism pe benzina, conduci o masina electrica. Tot ce trebuie sa faci e sa parchezi in dreptul unei benzi rulante din benzinarie. Opresti frumos motorul si, mai departe, te lasi ”condus” cu tot cu masina pe banda rulanta pana la punctul propriu-zis de incarcare.

 

Acolo, un brat robotic activat de senzorii de presiune se ridica de sub masina ta, scoate bateria veche si goala, iar in locul ei pune una noua si, bineinteles, plina. Pornesti masina si mergi mai departe.

 

Angajatii de la Better Place au primit deja sarcina ca pana la finele anului in curs sa construiasca 40 de asemenea puncte de alimentare in Israel. Pe de alta parte, reprezentantii Grupului Renault-Nissan si-au luat angajamentul de a livra in teritoriu mai multe masini electrice care functioneaza pe baza de baterii reutilizabile.

 

Pana in acest moment nu avem date referitoare la pretul operatiunii de schimbare a bateriilor in noile puncte de alimentare. Vom afla, cu siguranta, dupa ce oficialii de la Renault-Nissan vor face publica lista de preturi pentru vehiculele electrice destinate acestei piete.

 

Insa un lucru e cert: dupa ce intreaga infrastructura din Israel va fi pusa in functiune, Better Place va construi o retea de puncte de alimentare similara si in Danemarca.

 

2011_03_28 Better Place_2

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite