poza1

BIOLOGIA SINTETICA Sau cum sa creezi o gradina cu plante artificiale inteligente

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 09.04.2012   |   
0 comentarii

Imagineaza-ti pentru cateva minute ca gradina ta ar putea genera energie solara printr-un proces similar fotosintezei. Sau ca iedera care creste pe cladiri ar fi de ajuns pentru a asigura confortul termic in camerele dinauntru. Ori ca gazonul de pe terasa ta ar fi bioluminiscent si ca ar genera efecte luminoase pe timp de noapte.

In cateva zeci de ani, toate efectele mentionate anterior ar putea fi vazute la fiecare pas, in aproape orice gradina. Si asta pentru ca o echipa de cercetatori de la Catedra de Stiinte Botanice a Universitatii Cambridge pregatesc deja primele mostre functionale ale biologiei sintetice.

Ca sa-ti faci o idee generala asupra acestei noi ramuri stiintifice, afla ca biologia sintetica se ocupa cu cercetarea si, posibil, copierea activitatilor celulare complexe si a structurilor genetice din plante, in structuri similare plantelor.

Deocamdata botanistii de la Cambridge au reusit performanta de a crea o proteina fluorescenta care ne ajuta sa vedem mai bine cum functioneaza tesuturile plantelor. Prin injectarea acestei substante, cercetatorii pot vedea intreaga dinamica a fluidelor din interiorul plantelor vii. Urmatorul pas consta in ‘imbogatirea’ bagajului genetic al plantelor, cu noi functii.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite