hopenhagen tree

Bradul din Copenhaga este alimentat de 15 biciclete!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 03.12.2009   |   
3 comentarii

Cel mai verde brad de Craciun din lume se afla in Capitala Danemarcei! Functioneaza fara a fi bagat in priza! Amplasat in piata din fata Primariei din Copenhaga, bradul are LED-uri decorative alimentate cu energia electrica ‘fabricata’ de voluntarii care pedaleaza pe 15 biciclete medicinale pozitionate in jurul copacului.

 

Voluntarii dispusi sa participe la alimentarea LED-urilor din brad cu energie electrica, vor trebui sa pedaleze pana pe 18 decembrie – data finala a Conferintei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice – COP15, ce are loc in Copenhaga.

 

Organizatorii acestui proiect spera ca alimentarea LED-urilor din bradul de Craciun cu energie mecanica transformata in curent electric, voluntarii de pe biciclete vor preveni eliberarea in atmosfera a 9 tone de dioxid de carbon reprezentand noxele emise prin alimentarea conventionala a LED-urilor din pom.

 

In timpul summit-ului COP15, piata din fata Primariei din Copenhaga va deveni Hopenhagen Live – principalul nod cultural si destinat protectiei mediului, in Europa.

 

Daca danezii au demonstrat prin acest demers faptul ca o sarbatoare precum Craciunul poate fi verde si deloc daunatoare mediului, nu acelasi lucru se poate spune si despre ‘recordul’ romanesc din 2007.

 

Atunci, Piata Unirii din Bucuresti era dominata de prezenta celui mai mare pom de Craciun din Europa, inalt de 76 de metri, impodobit cu 2.400.000 de beculete si 13.000 de mini-lampi, puse pe 144 de panouri. Doar luminile aduse special din Brazilia au cantarit 15 tone.

 

Pus in functiune intre 1 decembrie 2007 si 6 ianuarie 2008, acel brad din Piata Unirii inregistra o medie a consumului de electricitate de 550 kw/h. Tot in aceeasi perioada, volumul emisiilor de dioxid de carbon din Bucuresti a crescut cu 111 tone!!! Un record romanesc? Cu siguranta unul negativ din care am avut cu totii ce invata!

 

Cum a fost cel mai verde Craciun la care ai luat parte pana acum? Povesteste-ne!

 

Comentarii

Hitechpedia

Oare ce poate fi mai frumos decat zapada naturala? :)

7.12.2009

Tatiana Iurco

Dar zapada eco e posibil sa avem? :P

7.12.2009

argo

poate facem si noi la anul un brad eco si ii punem pe cei de la primarie sa dea la pedale :)

3.12.2009

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite