Cat de ecologice sunt dispozitivele de imagistica medicala?

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 06.05.2011   |   
0 comentarii

2011_06_05 Eco medicineIn imagistica medicala, precizia inseamna un diagnostic corect. Inseamna o boala vindecata. Inseamna o viata salvata. Pe scurt, inseamna totul. Din acest motiv, cele mai noi dispozitive imagistice prin rezonanta magnetica nu doar ‘fotografiaza’ o anumita parte a subiectului. Pot reda un intreg organism, pana in cele mai mici detalii.

 

Cu ajutorul unor softuri dedicate precum syngo.via, transmit imaginile realizate mai departe, pe sectii, astfel incat medicii sa le poata vizualiza si prelucra intr-un timp record. Tot acest proces se petrece instantaneu. Tot acest proces se petrece cu un consum de energie. Deseori ridicat. De aici apare o intrebare: cat costa un diagnostic corect, pentru bugetul unui spital?

 

Inca un amanunt: orice spital cu dotarile tehice corespunzatoare nu realizeaza cate o singura interventie asupra aparaturii de imagistica medicala. Vorbim despre un proces continuu. Si, in conditiile in care Casa Asigurarilor de Sanatate despre care auzim tot mai des in ultimele luni, nu acopera si cheltuielile de mentenanta, facturile de energie revin tot in atributiile institutiilor clinice.

 

Pentru tehnicienii de la Siemens Healthcare, aceste detalii au conturat o problema. Una care a necesitat o solutie. Rezolvarea a fost gasita si isi dovedeste eficienta, in mai multe spitale din lume. De exemplu, la fabricarea unor scannere medicale de inalta performanta precum SOMATOM Definition Flash si SOMATOM Emotion, specialistii aleg cu grija materialele, astfel incat sa corespunda celor mai exigente standarde pentru protectia mediului inconjurator.

 

Suplimentar, sunt luate in calcul reducerea substantelor critice precum reactivii, consumul de energie, precum si preluarea aparatului dupa ce expirarea perioadei de exploatare.

 

Cu siguranta un dispozitiv ultraperformant pentru tomografiile computerizate nu consuma la fel de putin curent cat ar consuma, de exemplu, un frigider de clasa A. Insa atunci cand un SOMATOM Definition Flash economiseste intre 45% si 85% din energia consumata de un aparat similar, diferentele sunt resimtite imediat la buzunar. Atat pentru managementul spitalului, cat si pentru pacienti.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite