poza1

Cea mai inalta cladire verde din lume: Taipei 101

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 24.10.2011   |   
0 comentarii

E oficial. Constructia de 101 etaje, a doua ca marime dupa Burj Dubai si totodata cea mai inalta cladire din capitala Republicii Chineze, a primit certificarea Platinum emisa de LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Pentru ca o astfel de recunoastere sa fie posibila, edificiul dat in folosinta in 2004 a trebuit sa treaca prin mai multe transformari astfel incat sa obtina standardul suprem de performanta eco-friendly, cu 30% mai mare decat media globala a cladirilor verzi.

 

Optimizarea in cazul Taipei 101 a durat nu mai mult de 20 de luni si a costat aproximativ 2 milioane de dolari. Avantajele, insa, sunt cat se poate de vizibile. Consumul de electricitate si de apa al intregului edificiu, plus volumul de deseuri au scazut cu cate 10%. Costurile anuale pentru energia electrica au fost reduse cu 700.000 de dolari.

 

Chiar si emisiile de dioxid de carbon sunt mai mici cu cate 3.000 de tone pe an. Pentru a-ti face o idee despre importanta acestei imbunatatiri, o asemenea cantitate de dioxid de carbon este echivalenta cu cea emisa de 240 de masini, in aceeasi perioada.

 

Unul dintre factorii care a determinat transformarea rapida a colosului de 504 metri din Taipei intr-un zgarie-nori verde a constat in proiectarea initial, facuta tocmai in directia eficientei energetice. Suplimentar, proiectul a beneficiat de un sistem de management al cladirilor Siemens Apogee, care permite monitorizarea, economisirea si prognoza resurselor energetice utilizate anual intr-un complex imobiliar.

 

Prin masuratorile luate in considerare de catre specialisti s-au numarat sistemul de incalzire al Taipei 101, cel de ventilatie si unitatile de aer conditionat – toate acestea consumand peste 40% din necesarul energetic al cladirii. Suplimentar au fost instalati senzori termici si umiditate, la fiecare etaj, ceea ce a permis ‘recalibrarea’ energetica a edificiului. Plus inca un detaliu: sistemul de management al energiei inchide lumina si sistemele de racire in fiecare dupa-amiaza. Cel din urma sistem e repornit pe timpul noptii, cand costurile la curentul electric sunt mai mici. Pana dimineata acesta produce gheata, care regleaza temperatura de a doua zi, la un nivel optim.

 

Citeste si:


(FOTO) Iata cum va arata prima cladire verde din Slovenia


25 de lucruri pe care nu le stiai despre gradinile verticale


Vezi cum arata prima sala de fitness din lume, alimentata cu energie solara!


Afla tot ce trebuie sa stii despre conceptul Green+ Hospitals


Solutii pentru un Bucuresti mai verde


Certificare LEED Platinum pentru o noua cladire verde proiectata de Zaha Hadid

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite