Oxford Photovoltaics

Celule solare pesarate pe fatadele cladirilor de birouri

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 15.02.2013   |   
0 comentarii

Imagineaza-ti ca fatadele mari, de sticla, ale tuturor centrele de birouri din orice oras de pe glob, ar produce electricitate. Fie si numai in zilele cu soare. Mai imagineaza-ti ca fiecare dintre aceste cladiri de birouri ar consuma atata electricitate cat produce. Fara facturi inutile. Iar surplusul de energie l-ar livra, automat, in reteaua nationala de electricitate.

 

Oxford Photovoltaics, un proiect ambitios al Universitatii Oxford, pare sa fi gasit o solutie cu privire la tehnologiile necesare de utilare a geamurilor de sticla cu panouri fotovoltaice. De fapt ei printeaza geamuri colorate care pot genera electricitate, din lumina solara.

 

Diferenta fata de panourile solare obisnuite este ca aceasta folie fotovoltaica necesita un cost de 10% in plus fata de cel al fatadelor de sticla pentru cladirile de birouri. Tehnologia implica adaugarea pe geam a unui strat transparent de celule solare gros de numai trei microni, care converteste circa 12% din energia solara receptata, in electricitate.

 

Culorile in care sunt livrate geamurile au un efect direct asupra nivelului de receptare a energiei solare. Astfel, negrul este un conductor fotovoltaic foarte bun, verdele si rosul au capacitate medii, in timp ce albastrul trebuie evitat.

 

Primele geamuri presarate cu celule fotovoltaice vor fi disponibile la finele acestui an, in format A4, in vreme ce primele geamuri de mari dimensiuni vor fi scoase la lumina zilei anul viitor.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite