radio

Consum mai mic de energie pentru un mediu mai curat

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 07.01.2010   |   
2 comentarii

Am un motiv de mandrie: am un radio cu ceas care functioneaza si acum la fel de bine ca acum 14 ani, cand l-am cumparat. A fost trantit, izbit, udat, ros, dar ceasul lui inca afiseaza ora cu o precizie elvetiana. Nu pot sa spun de ce il tin. Probabil e raportul atipic dintre un inexplicabil exercitiu de longevitate si nostalgia unei copilarii fericite. E acolo, perfect functional, zi de zi.

 

Un lucru am scapat, insa, din vedere. Noile aparate electronice si electrocasnice consuma mai putin curent decat cele vechi. Un studiu recent arata ca inlocuirea a 188 de milioane de astfel de dispozitive mai vechi de zece ani echivaleaza cu o economie a energiei electrice cat cea consumata de zece milioane de locuinte, intr-un an, la nivel european. Noile modele de congelatoare si lazi frigorifice consuma cu 66% mai putin curent electric decat cele produse prin 1993. E un adevar!

 

La capitolul productie si consum de energie, Bucuresti se afla pe locul 23 din 30, in Indexul Verde al Oraselor din Europa intocmit de Economist Intelligence Unit (EIU) si prezentat de Siemens la Copenhaga, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Schimbarile Climatice – COP15.

 

Am schimbat frigiderul cu unul nou. Masina de spalat consuma mai putin decat cea veche, luata in rate. Cuptorul cu microunde are si functie Grill – inca nu am vazut cat consuma. Televizorul, DVD playerul, sistemul audio sunt toate noi. Dar vechiul meu aparat de radio cu ceas nu-l pot schimba cu nimic nou existent pe piata. Am dezvoltat o legatura prea sincera si prea puternica pentru a-l da la reciclat. Nu spun ca mediul inconjurator n-ar fi o prioritate. Este! Dar decat sa-mi scot radio-ul cu ceas din priza, prefer sa fiu atent la cat de des tin televizorul in functiune, cat de mult las laptopul si telefonul la incarcat si cat de mult tin lumina aprinsa. Preferabil ar fi cat mai putin!

 

Comentarii

Jacob

Am un video vechi de vreo 20 de ani. Sta acolo, face parte din decor. Nu m-am gandit sa l arunc. Inca :-)

7.01.2010

Grig

Acum, de sarbatori, am gasit la bunicii mei un televizor Diamant de pe vremuri. N-am fost curios sa vad daca mai merge. Mi-ai dat o idee!

7.01.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite