Costuri reduse de producere a otelului, prin metode ecologice

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 11.11.2009   |   
1 comentarii

2009_11_09_Mediul_inconjurator_Costuri_reduse_de_producere_a_otelului_prin_metode_ecologiceCunoscut si folosit inca din antichitate, otelul este unul dintre cele mai utile aliaje metalice utilizate la constructiile de cladiri, in industria auto, fabricarea de aparate electrocasnice si nu numai!

 

Pe langa faptul ca in ziua de azi este mult mai usor de produs, otelul a devenit in ultimii ani un material ecologic usor de reciclat.

 

Conform statisticilor realizate de American Iron and Steel Institute, peste 80 de milioane de tone de otel sunt reciclate anual in SUA.

 

Pe continentul european, Siemens VAI aduce o contributie extrem de importanta industriei metalurgice, imbunatatind metodele de operare in otelarii, astfel incat sunt luate in vedere imbunatatirea emisiilor si a bilantului total asupra mediului.

 

Un prim pas in acest sens a fost dezvoltarea de catre Siemens VAI si Voestalpine – un important operator de otelarii – a unei solutii de curatare a gazelor reziduale intr-o uzina de zgura, unde minereul de fier este adaptat pentru furnal.

 

  • Denumita Meros (Maximized Emission Reduction of Sintering/ Reducerea Maximala a Emisiilor de Zgura), aceasta metoda reprezinta un sistem uscat de curatare a gazelor reziduale care reduce emisiile de praf, dioxid de sulf, metale grele si compusi organici chiar si cu 90%.

 

Este o formula tehnologica ale carei rezultate spectaculoase sunt cat se poate de vizibile: uzina nu mai degaja fum!

 

  • O alta metoda dezvoltata de Siemens VAI se numeste metoda Corex si poate fi utilizata pentru a produce metal fierbinte direct din carbune, fier sau paleti. Acest lucru duce la eliminarea etapelor intermediare de cocsificare si zgura – consumatoare de energie si generatoare de emisii.

 

S-a dovedit ca metoda Corex duce la reducerea de pana la 90% a emisiilor de praf si de nitrati si de pana la 97% a dioxidului de sulf.

 

Eficienta acestei metode a dus si la aparitia unor efecte secundare! Gazele reziduale de la procesul Corex pot fi folosite pentru a produce electricitate, reducand astfel emisiile de dioxid de carbon cu pana la 30%, in functie de amestecul de energie din zona.

 

  • Siemens VAI a mai dezvoltat o metoda de productie, de aceasta data cu producatorul de otel sud-coreean Posco. Denumit Finex, acest proces consta intr-o singura etapa pentru producerea metalului fierbinte, contribuind la reducerea emisiilor de praf, sulf si nitrati cu pana la 90%.

 

Diferenta dintre metodele Finex si Corex consta in utilizarea primei in cazul minereului de fier fin, astfel fiind reduse inca 15% din costuri.

Comentarii

Cum este economisit curentul electric intr-o otelarie « HitechPedia

[...] Costuri reduse de producere a otelului, prin metode ecologice [...]

12.10.2011

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite