Cradle-to-cradle. Sau cum sa gasesti noi intrebuintari obiectelor de care nu mai ai nevoie

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 19.11.2010   |   
0 comentarii

2010_11_19 Cradle-to-cradleVine o vreme cand calculatorul tau de la birou este inlocuit cu unul nou, mult mai performant. Sau masina ta de serviciu este schimbata cu una nou-nouta. Poate mai Logan sau poate mai buna. Ori chiar mobilierul din biroul tau este schimbat cu unul si mai frumos. Mai multifunctional. Daca lucrezi intr-o companie multinationala, este imposibil sa nu fi experimentat senzatia de noutate a bunastari la locul de munca. Te simti mai apreciat. Te simti mai bine. Si totusi ce se intampla cu vechiul calculator, vechea masina, vechiul mobilier? Daca te gandeai ca directorul administrativ, in marinimia lui, ti-a inlocuit toate aceste utilitati dintr-un exces de zel ecologic, te inseli. De cele mai multe ori, aceste obiecte sunt licitate. Fie catre angajati, fie catre cumparatori externi. Una peste alta, firma nu face altceva decat sa se spele pe maini de grija vechiturilor si sa faca un ban cinstit de pe urma lor.

 

 

Chimistul german Michael Braungart a venit cu o idee care merita atentia ta. De fapt nu doar o idee, ci un sistem complet care se cheama cradle-to-cradle. In ce consta acest sistem? Potrivit neamtului, orice obiect iesit din uz si care totodata nu poate fi transformat in humus, ar putea fi reciclat. Asta nu inseamna sa fie topit, reasamblat, topit, reasamblat, la calitate din ce in ce mai mica, pana cand nu se mai poate face nimic din el.

 

Cradle-to-cradle inseamna ca, in loc sa fie sudate, anumite componente din masina pe care o conduci ar putea fi lipite. Nu mai cumperi masina, dar cumperi dreptul de a o folosi. Sa zicem pentru 100.000 de kilometri. Cand expira termenul, acele componente sunt curatate de bacterii si de adezivi, apoi sunt reintroduse pe piata in aceeasi forma. La fel e valabil si pentru produse textile si pungile de asiprator care, in urma unei reconditionari prealabile, pot fi reintroduse pe piata la fel ca obiectele noi.

 

Ambitia lui Braungart merge mai departe de atat, el anuntand in cadrul unui interviu recent faptul ca lucreaza la un sistem de transformare a oxizilor de azot din gazele de esapament ale automobilelor, in fertilizatori pentru plante. Oricat de fantezist ar suna, sistemul cradle-to-cradle functioneaza deja si in industria transporturilor. Maersk, cel mai mare transportator maritim de marfuri din lume, utilizeaza si reutilizeaza componente de nave si containere, diminuand astfel costurile de intretinere. Daca te-ai saturat de calculatorul tau din birou, ii poti reinnoi durata de viata doar printr-o simpla reconditionare. Singura pierdere posibila consta in eliminarea substantivului ”gunoi” din vocabular si inlocuirea lui cu ”reutilizare”. Pentru ca se poate!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite