Energie prin retelele inteligente de curent electric

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 11.11.2009   |   
0 comentarii
2009_11_11_Energie_Energie_prin_retelele_inteligente_de_curent_electric

Agasanta proportionalitate dintre nevoile de energie electrica de fiecare zi si valorile facturilor acumulate are, in sfarsit, un fericit final: oamenii isi vor putea ‘fabrica’ singuri energia electrica de care au nevoie in propria locuinta. 

 

Pana atunci, electricitatea reprezinta facturi incarcate, dar si cea mai raspandita sursa de energie alternativa, fiind preluata din vant, pe cale solara sau din aer.

 

Daca in prezent aceasta industrie e reliefata de uzine mari care alimenteaza reteaua de mare si inalta tensiune, in viitor productia regenerativa de curent electric cu ajutorul vantului si soarelui se va face preponderent in unitati descentralizate si mai mici decat cele pe care le cunoastem acum.

 

 

Intrucat energia eoliana precum si cea solara sunt fluctuante, cea mai optima solutie posibila in prezent consta in crearea de centrale virtuale care pot permite compensari de energie.

 

Cel mai potrivit exemplu in acest sens este dat de producatorii de energie de la RWE Energy. Avand in Nordrhein-Westfallen (Germania) noua hidrocentrale mici cu capacitati intre 150 si 1.100 KW, RWE a dispus de aceste surse cu o centrala electrica virtuala de 8.600 KW. Suplimentar vor fi racordate si alte surse de energie pe baza de biomasa si eoliene. Tot acest sistem va aduce urmatoarele avantaje:

 

  • Functionarea mai eficienta si cu un nivel mai mare de protectie a mediului;
  • Compensarea optima a variatiei productiei de energie regenerativa;
  • O mai buna gestiune prin atingerea dimensiunii critice spre a putea participa activ pe piata de curent electric.

 

Acest complex, precum si valorificarea eficienta si ecologica a instalatiilor de acumulare prin pompare, de 1.800 pana la 5.000 MW, din Austria, dovedesc faptul ca problema majora nu e reprezentata de energie, ci de deficitul de tehnologie si infrastructura.

 

Potrivit ultimelor rapoarte din aceasta ramura industriala, resursele disponibile la nivel global sunt arhisuficiente pentru alimentarea intregii planete cu energie.

 

Acum, un sistem global de energie e inca departe de a fi posibil. Dar viitorul suna optimist! Daca in prezent se fac eforturi sustinute pentru eficientizarea sistemului energetic, la celalalt capat al retelelor electrice inteligente vom avea contoare care vor putea masura cu exactitate consumul de curent electric prin prisma timpului de functiune si a celorlalte dispozitive conectate.

 

Aceste contoare inteligente vor reprezenta si un punct de legatura intre o retea casnica comunicativa si conectata si va putea administra variate modele de tarifare.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite