Cu mumia la tomograf. Vezi ce au descoperit cercetatorii!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 03.02.2012   |   
0 comentarii

Erster bekannter Fall von Prostatakrebs im alten Ägypten mit GeDatele preluate de un tomograf performant ar putea ajunge oricand in lectiile de istorie. O mumie egipteana veche de peste 2.000 de ani, aflata in patrimoniul Muzeului National de Arheologie din Portugalia (MNA – Museu Nacional de Arqueologia), a ajuns sub spectrul magnetic al unui tomograf Somaton Sensation 64 Cardiac.

 

Demersul, parte a proiectului Lisbon Mummy Project dezvoltat de muzeul amintit, Imagens Medicas Integradas, Siemens si Fundacao Gulbenkian vizeaza un studiu stiintific asupra a trei mumii, folosindu-se doar echipamente de imagistica medicala de ultima ora. In cazul mumiei analizate, specialistii au facut o descoperire neasteptata asupra afectiunilor care au cauzat decesul faraonului!

 

Vestigiul a fost supus mai multor expertize cu raze X, X-Ray digitale si tomograful Somatom Sensation 64 Cardiac. In urma analizelor, cercetatorii au descoperit mai multe tumori mici, rotunde, in zona pelviana si cea lombara, precum si deformatii osoase in partea de sus a membrelor superioare si la picioare. Toate aceste portiuni au indicat semnalmente clare asupra faptului ca faraonul suferea de cancer la prostata.

 

Mumia supusa examinarilor provine din perioada Ptolemaica (305-30 i.H.) si nu a avut un sarcofag. Totodata, oamenii de stiinta au putut determina faptul ca faraonul a decedat in jurul unei varste cuprinse intre 51 si 60 de ani.

 

Acesta este cel mai vechi caz depistat de cancer la prostata din Egiptul Antic si al doilea caz ca vechime din lume. Cel mai vechi diagnostic de cancer la prostata a fost pus pe scheletul vechi de 2.700 de ani al unui rege scit, gasit in Rusia.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite