intelligent highways

Cum arata prima autostrada interactiva

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 02.11.2012   |   
0 comentarii

Cand pleci la drum lung, e important sa stii ce vreme te asteapta pe traseu, daca ai timp senin la destinatie, cat de aglomerata e strada si care sunt traseele prin care poti evita ambuteiajele.

Daca un GPS te ajuta rapid sa gasesti un traseu convenabil, nu la fel se intampla si in privinta conditiilor de drum. Specialistii de la Studio Roosegaarde si Heijmans Infrastructure au gasit insa o solutie interesanta, chiar daca acum este dificil de implementat: autostrazi inteligente, ale caror marcaje si semne de circulatie se schimba in functie de starea drumului si conditiile de vreme.

Cum functioneaza? Foarte simplu. Sa zicem ca pleci din Bucuresti spre Brasov si ca, de indata ce ai iesit din capitala, e ceata pe drum. In cazul asta benzile apar evidentiate cu un marcaj luminos, care te ajuta sa vezi drumul in conditii de luminozitate scazuta. Apoi, cand te apropii de serpentinele de pe Valea Prahovei, iar acolo deja ninge, pe soseaua pe care circuli apar imagini cu fulgi de zapada, astfel incat sa stii din timp ca trebuie sa-ti adaptezi viteza la noile conditii de drum.

Totodata, diverse portiuni din carosabil sunt luminate exact din locul in care te afli, astfel incat sa observi din timp masinile care sunt in fata ta. Iar daca te deplasezi cu o masina electrica si ai ramas cu bateriile goale, poti semnaliza la dreapta si apoi sa iti alimentezi vehiculul din mers, pe prima banda.

Potrivit Studio Roosegaarde, primii metri de autostrada interactiva ar putea fi construiti la mijlocul lui 2013, intr-o faza experimentala. Insa costurile pentru ca un asemenea demers sa fie extins la nivel european sunt enorme pentru a fi luate acum in calcul.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite