Cum este monitorizata calitatea sangelui provenit de la donatori

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 16.06.2010   |   
0 comentarii

Blutbeutel mit RFID-Chips - Von Vene zu Vene sicher / Blood bagsIn Bucuresti sunt 45 de spitale, 16 centre medicale de stat, 6 policlinici si o singura maternitate. Toate aceste institutii sanitare au o problema comuna, mai veche decat criza financiara, integrarea in UE si capitalismul la romani: lipsa acuta a depozitelor de sange. Din nefericire, problema se imparte in functie de mai multe coordonate: cererea din partea pacientilor, oferta scazuta din partea donatorilor de sange, conditiile de pastrare a sangelui si, la fel de important, conditiile de transport ale pungilor cu sange.

 

Nimeni nu se asteapta sa gaseasca peste noapte solutii cu privire la aceasta problema, la fel cum nimeni nu se asteapta ca numarul donatorilor de sange sa creasca exponential in urmatoarea perioada. Dar in ciuda dezechilibrului dintre cererea si oferta de sange din mediul spitalicesc bucurestean, in ciuda crizei financiare si a timidelor campanii de informare printre cetateni, se fac pasi importanti catre implementarea unor solutii moderne de depozitare si transport a sangelui.

 

Este vorba despre un sistem de identificare prin frecvente radio (prescurtat: RFID), care monitorizeaza in timp real date despre continutul de sange din recipiente, precum si temperature la care acesta este tinut. Dezvoltat de Siemens Healthcare si Universitatea de Medicina din Graz (Austria), acest sistem se prezinta sub forma unui cip lipit de punga cu sange.

 

Testat in plina forta centrifuga, la valori cu 5.000 mai mari decat acceleratia gravitationala, acest cip ramane perfect functional, livrand toate datele de sange necesare medicilor care iau in primire un astfel de transport. Cu ajutorul unui cititor electronic similar cititorului pentru coduri de bare din supermarket, cipul furnizeaza toate informatiile stocate de la procesul de donare a sangelui din recipient si pana la primitor, inainte de a fi facuta perfuzia.

 

 

Blutbeutel mit RFID-Chips - Von Vene zu Vene sicher / Blood bags

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite