smart grid

Cum functioneaza retelele de energie inteligente

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 04.02.2013   |   
0 comentarii

Cei 8.000 de locuitori din orasul german Wachtendonk folosesc electricitate preluata in proportie de 80% din sisteme fotovoltaice sau alte surse de energie regenerabila. Nu este un caz singular. Sunt o multime de alte orasele nemtesti in care energia e produsa din resurse regenerabile, de catre comunitate.

 

Daca privesti lucrurile per ansamblu, la nivel national, ai sa constati ca reteaua de energie nu mai e de multa vreme unidirectionala, de la producatori la consumatori. Locuitorii din fiecare oras produc si consuma energie, deopotriva. Acest lucru duce la fluctuatii de voltaj si un risc crescut de intreruperi energetice datorita suprasolicitarii firelor de inalta tensiune.

 

Din acest motiv, reteaua energetica a viitorului trebuie sa permita astfel de fluctuatii prin monitorizarea permanenta a voltajului in diferite puncte si regularizarea automata a acestuia. In planul de monitorizare a retelelor electrice, compania Stadtwerke Krefeld AG (SWK) a inceput inca din 201 sa instaleze sisteme de transmisii de date in Wachtendonk, asigurandu-se ca 52 dintre cele 105 substatii electrice locale pot prelua componente de retea inteligente.

 

Acum SWK instaleaza sisteme de monitorizare inteligente fabricate de Siemens in centrele de distributie ale energiei electrice, dar si la 100 de locuinte din acest oras. Aceste instrumente de monitorizare pot face instantanee din reteaua electrica locala, furnizand automat date relevante privind consumul de energie.

 

Ulterior, transformatoarele furnizate de Siemens, integrate si ajustabile la nivel local, stabilizeaza retelele cu voltaj scazut si mediu. De exemplu, intr-o zi senina, cand datele arata ca electricitatea din retea creste, iar consumul e scazut, sistemele fotovoltaice alimenteaza firele de inalta tensiune si transformatoarele ajusteaza implicit voltajul.

 

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite