Cum pot fi evitate inudatiile sezoniere, cu ajutorul digurilor inteligente

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 03.02.2011   |   
3 comentarii

Intelligente Deiche schlagen von selbst AlarmDe indata ce a dat primavara si apar primele semne de caldura, la știrile TV de la ora 17:00 apar primele reportaje cu viituri și inundații, de pe tot teritoriul României. Alerta audiovizuală urmează aceeași rutină, an de an: imagini cu victimele necajite de urmarile catastrofei filmate, urmate de intervențiile în forță ale jandarmilor și salvatorilor BGS și, mai apoi, ”traditionala” filmare din elicopter cu președinte, premier sau Elena Udrea, după caz.

 

Chiar daca astfel de aparitii ne umplu micile ecrane cu regularitatea amintita, exista si specialisti care analizeaza astfel de calamitati pentru a gasi solutiile cele mai bune pentru a preveni si, in caz de urgenta, pentru a suna alarma inainte ca o catastrofa sa aiba loc. Inginerii rusi de la Siemens Corporate Technology, impreuna cu specialistii UrbanFlood – proiect finantat de Comisia Europeana, dezvolta in prezent un sistem de monitorizare si proceduri de salvare in caz de calamitati.

Potrivit unei statistici de anul trecut, dintre zonele cu potential de inundatii mai fac parte si 136 de orase de coasta din intreaga lume, fiecare cu peste un milion de locuitori. Testat in prezent la Livedijk (Olanda), platforma hibrid monitorizeaza o portiune delimitata din reteaua de diguri de pe coasta olandeza. Inginerii implicati in proiect iau in calcul parametrii referitori la nivelul de eroziune al digurilor, precum si cotele apelor din regiune.

 

Astfel, ei pot face previziuni realiste asupra rezistentei digurilor si cat de repede pot avea loc inundatii, in regiunea vizata. Pentru o mai mare acuratete, sistemul mai asimileaza  date privind volumul precipitatiilor din zona si conditiile de vreme.

 

Pentru o perioada de doi ani vor fi montate diguri inteligente si in apropierea oraselor Amsterdam (Olanda) si Sankt Petersburg (Rusia). Scopul final este ca toata aceasta platforma sa includa exact parametrii de care responsabilii pentru interventii in caz de calamitati au nevoie pentru a prelua controlul asupra situatiei si a indruma populatia din zona, inainte de producerea unei catastrofe. Bineinteles, toate datele preluate de noile diguri inteligente ar putea fi disponibile si pe Internet de unde, prin servere dedicate, locuitorii din zonele de coasta vizate ar putea primi, automat, notificari in caz de urgenta, pe telefoanele mobile si posta electronica.

Comentarii

Hitechpedia Guru

Probabil cand va fi o directiva a Uniunii Europene, guvernantii nostri vor uita de criza si se vor mobiliza. Pana atunci, probabil mai trebuie sa curga multa apa in raurile cu ‘probleme’. Sau poate ca nu. Ramane de vazut :)

24.02.2011

Nenea din Praga

Si la Praga exista un sistem de diguri mobile modulare care pot fi instalate de catre armata in doua ore… Cool nu? Pe cand la noi asa ceva?

24.02.2011

Emil

Foarte faina ideea … nu mai trebe sa fie inundatii in zona aia clar … spor la munca Elena Udrea si spor la alte proiecte la fel de bune.

3.02.2011

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite