poza1

Cum pot fi reciclate gazele rezultate din topirea otelului

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 11.06.2012   |   
0 comentarii

Circa 20% din energia electrica necesara pentru topirea reziduurilor de otel ar putea fi recuperate si refolosite printr-o metoda inedita. Pana acum, un asemenea proces a fost dificil de indeplinit, din cauza temperaturilor foarte mari si a fluctuatiilor volumului de gaz rezultate.

Procedura dezvoltata de Siemens consta in amplasarea unui dispozitiv de stocare pe baza de sare ce actioneaza ca un ‘tampon’ de energie intre furnal si turbina. Prima instalatie, aflata in faza de teste, a fost pusa in functiune in aprilie, in Germania.

Cuptoarele industriale cu arc electric topesc resturile de otel la o temperature de 3.500 de grade Celsius. Fiecare dintre aceste utilaje necesita 370 de kilowati pe ora, pentru fiecare tona de otel produs. Gazele rezultate ajung la o temperatura de 1.700 de grade Celsius si sunt emise intr-un flux imprevizibil, in contextual in care turbinele pe aburi necesita un flux continuu, intr-un registru de temperaturi foarte restrans.

Solutia adoptata de Siemens este preluata de la instalatiile fotovoltaice termale, unde sistemele de stocare pe baza de sare sunt folosite cu success. Expertii le folosesc pentru a extrage gazele reziduale in mixtura cu sarea, care ajunge la 450 de grade Celsius. Apa curge prin sarea fierbinte si aburul rezultat e folosit pentru a pune in functiune turbinele.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite