Cum putem recicla dioxidul de carbon

Autor: admin   |   
Data: 06.07.2010   |   
0 comentarii

2010_07_06_bucurestiIndexul Verde al Oraselor din Europa realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) si prezentat de Siemens la summit-ul COP 15, in decembrie, la Copenhaga, claseaza Bucurestiul pe pozitia 24 din 30 in privinta emisiilor de dioxid de carbon. Chiar daca Ministerul Agriculturii si Primaria Bucuresti au initiat un proiect de plantare a unor cordoane forestiere in jurul Capitalei, emisiile de dioxid de carbon sunt inca la un nivel ridicat.

 

Faptul ca si alte capitale europene precum Lisabona, Praga, Varsovia, Atena si Istanbul sunt in cea de-a doua jumatate a acestui clasament nu reprezinta o zona de confort mai ales ca Uniunea Europeana a stipulat deadline-uri foarte clare de taiere a acestor emisii pentru anul in curs.

 

De aici apare o intrebare fundamentala: cum scapam de emisiile de dioxid de carbon? O optiune ar fi colectarea si depozitarea lor in subteran. Din punct de vedere tehnic este posibil, insa necesita fonduri foarte mari din partea autoritatilor. Cea de-a doua optiune si totodata cea mai raspandita consta in plantarea de cordoane forestiere, cunoscut fiind faptul ca plantele folosesc dioxidul de carbon in procesul de fotosinteza.

 

Iata inca o posibila solutie dezvoltata in prezent de specialistii Siemens: acoperirea fatadelor de la cladirile inalte si centre de business cu particule de pigmenti care indeplinesc aceleasi functii ca si clorofila din plante: asimileaza dioxidul de carbon intr-un proces similar fotosintezei. Asemenea siliconului din panourile fotovoltaice, aceste particule de pigmenti au si capacitatea de a converti energia solara in energie electrica.

 

Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) testeaza deja procesul de fotosinteza artificiala, prin alaturarea unui compus din zinc pe post de pigment si a oxidului de iridium pe post de catalizator. Potrivit acestor cercetatori, primele prototipuri din aceste particule ar putea fi folosite peste aproximativ doi ani.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite