Cum sa aduci lumina solara direct in interiorul unei cladiri, cu ajutorul fibrei optice

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 23.05.2011   |   
1 comentarii

2011_05_22 SollektorCu 25 de grade Celsius in aer si 16 grade Celsius in apa marii, e simplu de inteles cum vremea insorita din acest weekend a scos multi romani la plaja, in statiunile de pe litoral. Sa nu uitam: acesta este doar inceputul sezonului estival 2011. Urmeaza o vara torida. Poate mai torida decat verile anterioare. Cu seri senine petrecute pe terase si weekenduri la mare. Apoi iar inceputul de saptamana, iar sedinte sforaitoare si program de concedii imaginare, in fata tastaturii. Oare putem aduce soarele din weekend acasa, ori la serviciu? Il putem aduce la noi in birou? In fiecare zi? Da, putem!

 

De fapt, un profesor universitar german pe nume Hans Poisel, expert in solutii de iluminat la Universitatea de Stiinte Aplicate Georg Simon Ohm din Nurnberg, lucreaza in parteneriat cu Osram la un proiect prin care intentioneaza sa aduca lumina solara de afara, chiar in interiorul incaperilor mai mult sau mai putin intunecoase.

 

In ultimii patru ani a realizat impreuna cu o echipa de studenti un dispozitiv care, dupa omologarile necesare, ar putea fi instalat direct pe acoperis, asemenea panourilor fotovoltaice. Acest dispozitiv se numeste Sollektor si functioneaza similar sistemelor de energie solara.

 

Daca in cazul acestora din urma, lumina solara captata de panourile fotovoltaice este convertita, printr-un transformator, in energie electrica, Sollektor este compus din cateva panouri care sustin, fiecare, cate 900 de lentile lucioase. Acestea colecteaza lumina solara care este apoi transportata printr-o retea de cabluri de fibra optica, pana la sistemele de iluminat din interior. Loc unde, fireste, ajunge disponibila cu ajutorul unui simplu intrerupator.

 

Aici lucrurile se complica putin. Avand in vedere ca prin Sollektorul descris mai devreme, lumina solara directa poate alimenta simultan 12 becuri incandescente de cate 60 de wati, ce se intampla cu lumina pe timpul noptii? Pana cand profesorul Poisel va gasi o solutie si pentru aceasta problema, nu ne ramane decat sa ne bazam pe obisnuitele resurse electrice. Insa, chiar si asa, din media de 1.700 de ore cat soarele straluceste, statistic vorbind, pe cerul Germaniei, se produce o economie de 1.200 kWh de curent electric.  Ceea ce nu-i deloc rau!

 

Iata, schematic, cum functioneaza Sollektor:

 

2011_05_22 Sollektor_2

Comentarii

Linuxro

Marea problema este ca radiatia luminoasa de la capetele spectrului ( infrarosu si ultraviolet) distruge in timp fibra optica.Rezolvarea ar fi montarea de filtre UV si IR in cavitatea colectorului solar, insa ceea ce va ajunge in capat nu prea mai seamna cu lumina solara, iar noi oamenii ca sa beneficiem de lumina si terapie naturala , avem nevoie de tot spectrul luminos.Oricum , toata fibra oprica decorativa din comert sufera de o mare problema si anume atenuarea mare /100m, atenuare care nu este fezabila pentru proiectul de a aduce lumina solara in birourile care nu au ferestre .
Sa vedem ce ne rezerva viitorul !
http://www.linux-romania.com

14.04.2012

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite