Green Lights

Cum sa circuli numai pe verde

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 15.04.2013   |   
0 comentarii

Trafic greu. Deseori e primul gand care-ti vine in minte atunci cand te urci in masina ca sa pleci la serviciu. In Berceni, in general circulatia auto e paralizata. In Piata Unirii situatia e similara. In Drumul Taberei, daca ai noroc, poti sa te strecori printre masini. Iar pe Calea Victoriei, daca ai norocul sa prinzi doua-trei semafoare pe verde, fii sigur ca nu opresti decat cand se termina bulevardul.

 

In Viena, o asemenea sansa nu tine de noroc, ci de un software pe care ti-l poti instala direct pe smartphone si care iti completeaza harta GPS pe care navighezi cu strazile pe care semafoarele sunt pe verde, in timp real.

 

Aflat deocamdata in faza de teste, programul Testfeld Telematik acopera o suprafata de 45 de kilometri din centrul capitalei austriece si a fost instalat cu scopul de a fluidiza la maxim traficul rutier. Pregatit de divizia Mobility and Logistics din cadrul Siemens Austria, acest soft centralizeaza datele pe care le preia de la senzorii si camerele video montate in zeci de intersectii.

 

Aceasta agregare se face automat, iar informatiile sunt trimise instantaneu pe hartile GPS deschise de 3.000 de utilizatori inclusi in acest proiect, care in februarie au descarcat gratis aplicatia Testfeld Telematik pe telefon.

 

Tehnologia utilizata, denumita ‘Car2X communication’, permite colectarea datelor de trafic care ulterior sunt trimise catre ASFINAG, compania care monitorizeaza reteaua de autostrazi din Austria. Numarul mare de colectori de date garanteaza acuratetea informatiilor despre conditiile de trafic, preluate si retransmise de acest centru de control astfel incat traficul din acest perimetru sa fie fluidizat la maxim si sa fie cat mai putin daunator fata de mediul inconjurator.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite