Cum sa faci bani din agricultura urbana

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 14.07.2010   |   
0 comentarii

2010_07_14_Idei de agricultura urbanaImi plac cladirile de birouri din Bucuresti. Cladirile inalte. Cladirile cu multe etaje si cu geamuri inalte cat un perete intreg. Cladirile cu paznici fiorosi la intrare si receptionere sictirite. Cladirile cu cate sase lifturi care, atunci cand chemi unul singur, vin toate deodata. De unde si o consistenta risipa de energie, in fiecare zi! Cladirile unde angajatii stau gramada in niste sali mari, iar sefii lor si mai mari se lafaie in birouri uriase. Cladirile de birouri construite astfel incat bunastarea proprietarilor/chiriasilor sa fie direct proportionala cu risipa de spatiu. Cladirile de birouri care nu respecta niciun plan urbanistic, dar contribuie la impestritarea odios de creativa a peisajului urban de Bucuresti.

 

Imi place sa ma opresc din drum si sa contemplez acesti zgarie-nori balcanici, intrebandu-ma ce ar putea gazdui astfel de cladiri daca n-ar fi destinate unor sedii de firme. Ar putea fi transformate in niste hoteluri cu servicii dedicate oamenilor de afaceri aflati in tranzit prin Bucuresti. Daca ar fi si mai bine utilate, ar putea fi transformate in niste blocuri de locuinte mai deosebite. Dar cine ar mai avea bani acum sa cumpere apartamente in astfel de locatii?

 

Lui Dickinson Despommier de la Columbia University (New York) i-a venit o idee aparent traznita, dar interesanta: ferme urbane. Ia gandeste-te putin! Sa zicem BRD Tower din Piata Victoriei. Are 3 subsoluri, un parter, un mezanin, plus 18 etaje. 87 de metri pentru una dintre cele mai inalte cladiri din Bucuresti si vreo 36.000 de metri patrati care, cu un pic de imaginatie si niste resurse tehnologice consistente, ar putea fi transformati intr-o suprafata agricola etajata. La un etaj pui ardei, la altul pui cartofi, trei etaje pentru grau, cinci etaje cu rasaduri pentru rosii, doua etaje cu dovleci, trei etaje de fasole verde si ultimele trei etaje – rezervate pentru floarea soarelui.

 

Nivelele si spatiile ramase pot fi rezervate pentru instalatiile de irigat, spatii de depozitare, sisteme de ventilatie si, eventual, o cafenea. Pentru un asemenea demers ar fi necesar ca geamurile existente pe BRD Tower sa fie inlocuite cu unele propice cresterii plantelor, care sa asigure o luminozitate naturala si totodata uniforma pe toate parcelele etajate.

 

Hai sa ne gandim un pic si la avantaje. In primul rand, prin asimilarea de catre plante a dioxidului de carbon, in procesul de fotosinteza, o astfel de ferma etajata se incadreaza numai bine in zonele aglomerate din Bucuresti. Deci aer mai curat! Unde mai pui ca aproape toate restaurantele si bistro-urile din Piata Victoriei ar putea beneficia, in sfarsit, de legume fresh cultivate chiar peste drum si achizitionate la preturi pe cat de corecte, pe atat de convenabile.

 

Alte avantaje? Multimea de cladiri noi si goale din si de pe langa Bucuresti care isi asteapta chiriasii inca de la primele semne de criza financiara din Romania si pana in prezent ar putea fi transformate in astfel de sere urbane. Am respira un aer mai curat decat acum si ar deveni afaceri prospere din agricultura alternativa. Fara inundatii, fara calamitati si fara batai de cap inutile. Doar afaceri imobiliare, redirectionate in investitii profitabile. Si prietenoase fata de mediul inconjurator!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite