Steel

Cum sa produci otel de calitate inalta, low cost

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 14.01.2013   |   
0 comentarii

In 2010, productia mondiala de otel a fost de 1,4 miliarde de tone. Suna mult, dar pentru ca o fabrica sa poata produce otel, e nevoie de proceduri anevoioase. Si e cu atat mai greu daca vrei sa faci si economie de materii prime in procesul de productie.

 

Totusi, AcelorMittal Monlevade S.A. a mizat pe un nou tip de fabrica de otel construita de Siemens in Brazilia, in care costurile de productie sunt reduse la minimum. Secretul consta intr-o tehnologie bazata pe procesul Simetal Feldhaus dezvoltat de Siemens. Ca sa intelegi cum functioneaza, imagineaza-ti in productia de otel e folosita o cantitate de sulf care variaza intre 200 si 600 de parti pe milion (ppm). In functie de calitatea dorita a otelului, continutul de sulf poate fi redus pana la 10 ppm. Astfel, agentii de desulfurare precum varul nestins, carbura de calciu si magneziul sunt injectati in metalul topit.

 

Dintre toti acesti agenti, magneziul este cel mai eficient, dar si cel mai scump. De exemplu, pentru o tona de otel e nevoie de circa 0,7 kg de magneziu si pana la trei kilograme de var nestins. Administratia unei fabrici a carei productie ajunge la un milion de tone de otel anual, trebuie sa cheltuiasca peste 1,5 milioane de euro numai pe magneziu.

 

Aici intervine procesul Feldhaus. In locul utilizarii tehnicilor care implica vase sub presiune, procesul de care vorbim are loc printr-un proces foarte precis de transferarea pneumatic a magneziului in metalul topit. Aceasta procedura duce la obtinerea unui otel de calitate superioara, cu o cantitate mai mica de magneziu. Si, implicit, costuri mai mici din partea producatorului.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite