Cum sa scapi pentru totdeauna de trafic aglomerat si nervi la volan

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 07.01.2010   |   
2 comentarii

2010_01_07_Orasul_inteligent_Cum_sa_scapi_pentru_totdeauna_de_trafic_aglomerat_si_nervi_la_volanIeri, cand am venit acasa, am intalnit pentru prima data pe 2010 un taximetrist suparat pe traficul din Bucuresti, pe nesimtitii de pe carosabil care nu observa faptul ca el vireaza dreapta fara sa semnalizeze si, inevitabil, pe femeile aflate la volan, care se misca prea incet si nu acorda importanta oportunismului de semafor.

 

N-as vrea sa-l judec pe taximetrist. Pana la urma talentul lui de sofer a fost des incercat in jungla de asfalt din Bucuresti, intersectii aglomerate si coloane interminabile. Oricat de calmi suntem la volan, cu o injuratura tot ne simtim datori atunci cand o intersectie mare se aglomereaza aproape instantaneu din cauza unui semafor defect sau cand agentii rutieri dau impresia ca mai mult incurca circulatia decat sa o descongestioneze.

 

Inainte de orice, hai sa lamurim un lucru: bunul simt in trafic e bine sa ramana o solutie personala si de respect fata de propria ta persoana, indiferent de problemele pe care le intampini la volan.

 

Mai departe, nu uita ca traim in secolul XXI si solutii de trafic inteligent sunt deja in faza de testare. Un exemplu este sistemul Car-to-x dezvoltat de Siemens. Acest sistem percepe masinile ca pe niste insule de date electronice pe care le conecteaza intre ele, facilitand schimbul de informatii in timp real, intre ele. Practic, masinile comunica intre ele pe o platforma similara cu Internetul.

 

Pe scurt, un astfel de sistem arata asa: te urci la volan si, de indata ce pornesti motorul, masina iti comunica ruta perfecta pentru destinatia la care vrei sa ajungi. Pentru aceasta ruta, masina ia in calcul toate datele de trafic si conditiile de drum din acel moment, prin sistemul Car-to-x.

 

Te afli in centru si nu vrei sa astepti la semafoare? Acelasi sistem iti comunica viteza optima cu care poti merge astfel incat sa prinzi toate semafoarele pe verde. Proiectul este sustinut de Car to Car Communication Consortium, o asociatie formata din principalii producatori auto, la nivel mondial, printre care: Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Fiat si Honda.

 

Deocamdata Car-to-x este testat in Germania si functioneaza asemenea unei retele WLAN. Potrivit specialistilor de la Siemens, acest sistem utilizeaza patru frecvente radio: una pentru siguranta, prin care sunt transmise alerte cu prioritate mare, doua frecvente flexibile pentru servicii diverse si o frecventa pentru datele GPS. Pana in prezent, sistemul Car-to-x a atins doua noi performante: este perfect functional atunci cand se calatoreste cu 130 km/h si are o raza de acoperire de 700 de metri.

 

Urmatorul pas in dezvoltarea sistemului inteligent de trafic Car-to-x consta in definirea pana in 2012 a standardelor pentru componente individuale si platforme accesibile tuturor participantilor la trafic. Pana cand un astfel de sistem va putea fi disponibil si in Romania, te invitam sa ne raspunzi la o intrebare: Ce inseamna pentru tine un trafic civilizat?

Comentarii

Hitechpedia Guru

Ionela, tu ai foarte mare dreptate. Condusul trebuie sa fie o placere, nicidecum un motiv in plus de stress. Facem pasi importanti catre un trafic civilizati si iata ca pot fi avansate si tehnologii care sa incurajeze un dialog intre participantii la trafic. Daca soferii nu se inteleg intre ei, masinile isi pot comunica/sincroniza date de trafic. Solutii exista – am dat exemplul Car-to-x. Este doar o chestiune de timp pana cand ambuteiajele si lipsa de maniere la volan vor deveni de domeniul trecutului.

17.06.2010

Ionela

Un trafic civilizat inseamna sa conduci de placere, fara stres ca in secunda doi iti apare o masina in fata ta si nu mai poti frana la timp, fara haos pe sosea, fara nervi. A conduce civilizat inseamna sa-i respecti si pe cei din jurul tau, sa conduci asa cum scrie la carte, in limita vitezei, cu mai mult calm si rabdare, cu mai multa responsabilitate fata de cei din jur, fata de pietoni, fata de politie, fata de traficul in sine. Inseamna sa respecti regulile de circulatie astfel incat sa nu se mai produca accidente din cauza vitezei excesive, a neatentiei la volan sau mai stiu eu ce.
A te afla la volan, trebuie sa fie un mod de relaxare, de placere, de a te simti bine si in largul tau, fara sa te mai infricoseze cei care trec pe langa tine cu viteza luminii, fara sa se gandeasca la consecinte, precum si ceicare nu iti acorda prilejul (atunci cand il ai) de a schimba banda. Daca soferii s-ar respecta mai mult intre ei si ar fi mai intelegatori, mai … oameni… ca sa zic asa, in mod sigur nu ar mai exista incidente pe sosea.
Un trafic linistit va doresc.
oana

17.06.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite