Cum sa-ti faci o locuinta verde cu doar 1.000 de dolari

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 03.12.2010   |   
0 comentarii

2010_12_03 chinese-egg-houseChirie mare, remuneratie mica, dupa buget lunar de student. Cam asa a gandit Daihai Fei, un student de 24 de ani din Beijing, care s-a saturat sa-si plateasca obligatii sociale, studii, mancare si iesirile cu prietenii, din banii pe care nu-i are. Zis si facut! A renuntat la camera in care statea, pentru a se muta intr-o locuinta pe cat de inedita, pe atat de prietenoasa fata de mediul inconjurator.

 

Inspirat dupa modelul locuintelor eco-friendly din Norvegia, unde plantele crescute direct pe cladiri asigura o foarte buna izolatie termica in interior, studentul nostru si-a construit ”coliba” verde din materiale izolatoare, pungi cu rumegus si seminte de iarba, totul pe o structura din lemn de bambus. Aditional, Daihai a montat si un panou fotovoltaic care alimenteaza o veioza. In interior a amenajat un mic grup sanitar, precum si un raft pentru cartile sale, organizandu-si noua locuinta astfel incat sa poata sta acolo, cu tot cu bagajele necesare, pentru mai multa vreme.

 

Investitia de 960 de dolari ii ofera si alte beneficii pe termen lung. Studentul isi uda zilnic semintele pentru ca iarba sa creasca mai repede si, astfel, sa se poata bucura de avantajele termice ulterioare. In plus, originala lui locuinta se afla chiar in parcarea cladirii de birouri unde lucreaza, astfel incat nu mai este nevoit sa cheltuiasca nici timp si nici bani prin traficul din Beijing.

 

Daca facem un exercitiu de imaginatie si punem coliba studentului Fei undeva, intr-o parcare din Bucuresti, perceptia generala ar putea diferi cu mult de intentia studentului inventiv. Unii ar intelege ca-i vorba despre un pusti sarac, din provincie, care n-a mai prins loc la caminele din Regie si isi antreneaza cu maxima constiinciozitate abilitatile de viitor om al strazii. In aceeasi nota de realism mioritic, altii s-ar lamenta asupra lipsei de harnicie a studentului care, la inceput de iarna, nu misca un deget pentru a-si curata ”buruienile” de pe locuinta proaspat amenajata.

 

Intr-un final, s-ar gasi niste voci acuzatoare la adresa ignorantului neplatitor de taxe si impozite pentru spatiul locativ, iar studentul ar putea sa se trezeasca sub cerul liber si cu mica lui investitie, distrusa. Si asta pentru ca, pentru multi dintre noi, Arca Verde e doar un exercitiu de imagine. Nicidecum un semnal pozitiv pentru oamenii inventivi, al caror simt al responsabilitatii n-a fost inca rapus de defectele crizei.

 

2010_12_03 chinese-egg-house 3

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite