Cum sa tii in frau 1,2 milioane de volti

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 27.02.2012   |   
0 comentarii

circuit breakerCa sa aprinzi si sa stingi lumina acasa, in propria ta sufragerie, ai nevoie de un simplu intrerupator. Ca sa poti opera eficient si sa protejezi circuitele electrice cu voltaj foarte mare impotriva scurtcircuitelor, ai nevoie de un intrerupator automat industrial, capabil sa tina in frau mii de volti.

 

In tarile foarte mari, insa, firele electrice transporta sute de mii de volti. Iar pentru asemenea circuite ai nevoie de intrerupatoare cu un grad ridicat de rezistanta. Cum ar fi, de exemplu, noul intrerupator de voltaj ultra-inalt, fabricat de Siemens Energy, de altfel primul din lume cu o capacitate de 1,2 megavolti.

 

Ca sa-ti faci o idee mai clara, e vorba despre 1,2 milioane de volti care sunt deja struniti de acest intrerupator instalat deocamdata in orasul indian Bina, pentru teste. Alternand fluxuri cuprinse intre 800.000 si 1.000.000 de volti, tehnologiile curente de transport al energiei electrice sunt optime pentru distante foarte mari, reducand astfel pierderile de curent.

 

In cazul noului intrerupator industrial, componenta activa are un diametru de numai 0,5 metri si se afla montata  intr-un cilindru metalic. Distanta dintre intrerupatorul propriu-zis si carcasa impamantata e de numai 45 de centimetri, ceea ce creste exponential riscul producerii de arcuri electrice. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, carcasa metalica este umpluta cu un gaz inert si apoi sigilata.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite