Cum sa transporti energia eoliana din largul Marii Nordului catre tarm, fara pierderi de curent

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 19.10.2011   |   
0 comentarii

marea norduluiSubiectul zilei este caldura din calorifere, pretul ridicat al agentului termic si, in general, cat ne mai costa energia pe care o consumam. Noi, insa, vorbim despre eficienta energetica. Pentru simplul fapt ca, inainte de a o consuma, aceasta trebuie produsa. Prin urmare, cel mai nou si bun exemplu de eficienta energetica se afla undeva, la vreo 55 de kilometri in largul Marii Nordului.

 

Este vorba despre Amrumbank West, o platforma energetica eoliana care va fi conectata la reteaua germana de electricitate. Deosebirea dintre acest parc eolian din largul Marii Nordului si alte parcuri eoliene offshore este ca Amrumbank West va beneficia de un sistem modern de transmisie a curentului electric direct, de voltaj ridicat – HVDC.

 

Cu un convertor electric offshore, montat pe o platforma separata, la 18 metri deasupra nivelului marii, HDVC poate transforma curentul direct in curent alternativ inca dinainte ca energia produsa de parcul eolian sa atinga tarmul german. Pe de alta parte, HDVC asigura pierderi cat mai mici de energie si in transportul curentului direct de 250 kilovolti, prin cablurile submarine.

 

Contractul care vizeaza transportul inteligent al energiei electrice offshore de pe platforma Amrumbank West catre tarmul german a fost semnat intre operatorul energetic TenneT TSO, Siemens Energy si un producator de cabluri electrice – Prysmian si are o valoare totala de peste 500 de milioane de euro. Un buget colosal. Dar merita, daca ne gandim ca sistemul HDVC care va intra in exploatare din 2015 are capacitatea de a tine in frau nu mai putin de 690 de megawati de energie regenerabila.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite