sipaper

Cum se fabrica hartia

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 13.12.2010   |   
0 comentarii

Desen, contract, fila de carte, suport publicitar sau avion de hartie, o coala A4 necesita si mai multa energie in procesul de fabricatie, decat ai tu nevoie pentru a-i gasi o utilitate. In caz ca nu stiai, hartia este fabricata printr-o serie intreaga de procese chimice. Cea mai cunoscuta si mai raspandita ”reteta” de fabricare a hartiei, pe care cunoscatorii o numesc ”Procesul Kraft”, implica eliminarea structurii ligninei (materialul organic care tine fibrele impreuna) din pulpa supusa procesului. De aici, fibrele ramase in urma procesului pot fi utilizate pentru realizarea hartiei de culoare maronie folosite pentru pungi si ambalaje. Prin prelucrari avansate, se obtine hartia alba pentru scris si tiparit.

 

Stiai ca dupa toate tratamentele aplicate, hartia alba trebuie uscata prin anumite procedee menite sa impiedice deteriorarea ei? In realitate, fabricile de hartie folosesc o linie de 30 de cilindri cu aburi pentru uscarea progresiva a colilor de hartiei. Foarte multa energie consumata. Aici lucrurile pot scapa de sub control. Din prea putin abur iese hartie de proasta calitate. Din prea mult, creste nivelul de umezeala in sala in care e fabricata hartia, ceea ce poate duce la efecte negative atat asupra produsului, cat si asupra utilajelor. In plus, cantitatea de dioxid de carbon eliberata in atmosfera e suficient de mare astfel incat sa alerteze inspectorii de mediu.

 

Cum unde exista o problema, intotdeauna exista si o solutie, Siemens a dezvoltat un software care tine sub control tot acest proces de fabricare a hartiei. Denumit Sipaper APC (Advanced Process Control) DrySec, acest software monitorizeaza cantitatea de abur ”distribuita” asupra hartiei, suficient de mare pentru a o usca, dar suficient de mica pentru a nu dauna utilajelor si nici mediului inconjurator. Cu alte cuvinte, eficienta maxima!

 

Prima fabrica de hartie care a implementat Sipaper APC DrySec este Rhein Papier din Hurth (Germania). Pe langa hartia de foarte buna calitate, avantajele obtinute prin implementarea noii solutii constau in folosirea unei cantitati mai mici de combustibil pentru aburi, fara investitii aditionale, precum si micsorarea cantitatii de abur necesare pentru hartie, cu trei procente.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite