Cum se fabrica o proteza?

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 18.10.2010   |   
0 comentarii

Fertigung von medizintechnischen Werkstücken - Vom Bild zum ImplAccidente se pot intampla la tot pasul. Victimele, indiferent daca au fost implicate in accidente de masina, au cazut cu motorul, ori au leziunile provocate de accidente de munca, necesita o interventie medicala rapida. Desi nu ne dorim ca astfel de evenimente neprevazute sa aiba consecinte grave, victimele unor astfel de accidente pot avea nevoie de diverse transplanturi si proteze, pentru a putea supravietui si a-si putea continua in mod firesc activitatea. Ceea ce cunoastem cu totii este ca aceste proteze costa in functie de calitatea si urgenta fabricarii lor. Dar stii cum se fabrica?

 

La ”How it’s made” de pe Discovery Channel n-ai sa vezi prea curand etapele procesului de fabricare a protezei, de la tomografie la implantul final. In schimb, Hitechpedia.ro iti dezvaluie misterele tehnologice medicale, in randurile care urmeaza.

 

1. Vizualizarea fracturii. La fel ca si in cazul altor dispozitive medicale, protezele necesita operatiuni minutioase de proiectare si executie. Sa luam cazul unei proteze pentru umar. Primul pas pentru un implant perfect consta in tomografia computerizata a fracturii. Imaginile detaliate sunt necesare medicului pentru a determina tipul si pozitia protezei care urmeaza a fi fabricata.

 

Fertigung von medizintechnischen Werkstücken - Vom Bild zum Impl 

2. Fabricarea componentelor medicale. Acest pas urmareste adaptarea mijloacelor de productie in vederea crearii protezei dupa dimensiunile si functiile comandate. Acest proces se realizeaza virtual, componentele fiind concepute in programe CAD/CAM (computer aided design/ computer aided manufacturing). Prin sincronizarea calculatorului cu utilajele care fabrica aceste componente, se asigura fabricarea unui model exact dupa datele inregistrate.

 

Fertigung von medizintechnischen Werkstücken - Vom Bild zum Impl

 

3. De la imagine la implant. Nicio proteza nu intra in procesul de productie fara a fi mai intai realizata sub forma unei model 3D. Odata perfectionat, acest model impreuna cu datele aditionale legate de planul de productie, rezistenta materialelor si nivelurile de toleranta a suprafetelor in procesul de fabricatie, sunt introduse intr-un soft 3D CAD si este pregatit pentru fabricarea propriu-zisa.

 

Fertigung von medizintechnischen Werkstücken - Vom Bild zum Impl

 

4. Procesul de fabricare. Gratie tehnologiilor medicale foarte avansate din ziua de azi, utilajele folosite in fabricarea protezelor pot da forma pana in cele mai mici detalii chiar si celor mai scomplicate solicitari din partea medicilor si designerilor implicati in acest proces.

 

Fertigung von medizintechnischen Werkstücken - Vom Bild zum Impl

 

5. High-speed cutting. Pentru ca dintr-o bucata de metal sa realizezi o proteza care urmeaza a fi implantata intr-un corp omenesc, sunt necesare multe coordonate. Aici ajuta procesul de high-speed cutting care, prin taiere si netezire, adapteaza formele si mecanismele protezei la necesitatile exprimate de cadrele medicale. Tot acest proces este monitorizat de sisteme tehnologice foarte avansate, pentru ca produsul final sa fie tolerat de corpul pacientului.

 

Fertigung von medizintechnischen Werkstücken - Vom Bild zum Impl

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite