Cum se fac prognozele meteo pentru parcurile energetice eoliene

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 15.11.2011   |   
0 comentarii

Planbare Windkraft dank genauer PrognosenAstazi avem vreme rece in Capitala, cu maxime atmosferice de pana la 6 grade Celsius, cer variabil si vant slab. Pentru tine, aceste date ar putea fi suficiente cat sa te imbraci bine inainte de a iesi in pauza de masa. Sau din casa, in cazul in care nu esti la serviciu deja.

 

Insa pentru specialistii in energie eoliana, alti parametri sunt mai relevanti: viteza vantului, directia dinspre care bate, eventualele modificari care pot aparea in prognoza vremii. Toate acestea, cu maxima acuratete meteorologica. Pentru azi, pentru maine, pentru poimaine si pentru ziua de dupa, inclusiv. Toate aceste predictii le sunt necesare pentru a sti cand si mai ales cum sa compenseze fluctuatiile energetic eoliene, la nivelul unei retele nationale de electricitate.

 

Un nou software dezvoltat de Siemens fix asta face: bazandu-se pe prognoze meteorologice cu acuratete ridicata pentru urmatoarele 72 de ore, calculeaza automat necesarul de electricitate provenita din resurse eoliene, in perioada data.

 

Testat deja cu succes pe doua platforme eoliene onshore si una offshore, softul de vreme buna e acum utilizat in Danemarca. Astfel, daca vremea e senina si vantul deloc prielnic pentru turbinele eoliene, noul sistem solicita centralelor care functioneaza pe baza de gaz sa compenseze eventualele pierderi din resursele regenerabile.

 

Pe de alta parte, daca vantul se intensifica, surplusul energetic este regularizat la timp. In felul acesta, expertii pot vinde excedentul de electricitate pe pietele cu deficit.

 

Specialistii de la Siemens Corporate Technology au facut ca acest software, in fapt o retea neutral, sa functioneze asemenea creierului uman, estimand performantele energetice ale unei turbine eoliene in functie de temperatura probabila, viteza vantului si umiditatea aerului. Evaluand aceste informatii comparativ cu datele istorice inregistrate, softul emite predictii din ce in ce mai exacte. In teste, solutia meteo pentru platformele energetice a dovedit o acuratete de 90%. Acum e in crestere.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite