De-acum analizele pentru fibroza hepatica pot fi facute si fara biopsie

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 30.01.2012   |   
0 comentarii

liverPerfect sanatos sau nu, aluzia unei biopsii iminente iti poate trezi reactii adverse. Imagineaza-ti ce inseamna asta pentru un bolnav de fibroza hepatica, pentru care aceasta ‘proba’ e doar inceputul unui tratament lung si chinuitor.

 

Vremurile s-au schimbat, asa ca specialistii in tehnica medicala de la Siemens Healthcare au iesit la rampa cu un nou tip de analiza pentru bolnavii de fibroza hepatica. Se numeste testul ELF (de la Enhanced Liver Fibrosis), dureaza aproximativ o ora pana cand ai rezultatul si, in locul biopsiei, e nevoie doar de o proba de sange.

 

ADVIA Centaur ELF Test este denumirea completa a noului test medical minimal invaziv, prin care medicii pot determina severitatea fibrozei hepatice si care sunt riscurile de inrautatire a starii de sanatate a pacientului. Secretul testului consta in analiza a trei markeri din sange: acidul hialuronic (HA), procolagen III N-terminal propeptide (PIIINP) si inhibitorul de tesut al metaloproteinazei 1 (TIMP-1).

 

Toti acesti biomarkeri sunt molecule direct implicate in procesul de formare a fibrozei. In noul test ELF, anumiti agenti reactioneaza in contact cu biomarkerii mentionati generand particule luminoase. Cu cat intensitatea chemoluminiscentei este mai mare, cu atat concentratia de biomarkeri este mai evidenta.

 

Fibroza hepatica e rezultatul afectiunilor cronice ale ficatului, cauzate de hepatita virala, ciroza alcoolica si tesuturile grase din ficat. Printr-un algoritm special in care sunt inclusi cei trei biomarkeri, medicii pot determina un calificativ ELF cu privire la gravitatea acestei boli.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite