poza1

De ce sa-ti faci analizele de sange cu nanomagneti

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 04.09.2012   |   
0 comentarii

In curand ne vom putea face analizele de sange cu ajutorul nanomagnetilor, printr-o procedura similara celei folosite de specialistii in IT pentru hard drive-urile din computere. Tehnologia medicala folosita in acest caz implica un prototip de citire a fluxului magnetic de citometrie din sange. Ajuta in special la detectarea efectelor tratamentelor pentru celulele tumorale si HIV din sange, fara ca medicii sa mai fie nevoiti sa neutralizeze globulele rosii din proba supusa analizei.

Pentru aceasta procedura inovativa, cercetatorii utilizeaza avantajele efectului de magnetorezistenta gigantica (GMR) descoperita de fizicienii Albert Fert si Peter Grunberg, laureati pentru acest lucru in 2007 cu un Premiu Nobel si care e folosita in observarea peliculelor subtiri compuse din straturi feromagnetice si nonmagnetice. Daca pentru producatorii de dispozitive mobile inteligente, efectul GMR a dus la o miniaturizare a elementelor din computere si aparitia laptopurilor si a smartphone-urilor, in medicina efectul se manifesta cu totul altfel.

Specialistii de la Siemens Corporate Technology folosesc efectul GMR inmpreuna cu celulele cu proprietati superparamagnetice, asa cum sunt celulele tumorale. Prin atasarea unui magnet, aceste celule sunt ‘separate’ din sange, iar apoi sunt numerate de senzorul GMR.

Cu ajutorul acestui proces, medicii pot face o identificare cantitativa a celulelor tumorale, pot determina diametrul celulelor, precum si viteza cu care se deplaseaza. Tehnologia este inca in cercetare, iar peste doi ani sunt sanse reale sa intre deja in faza de testare.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite