De la case si masini, la generatoare de electricitate ad-hoc

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 30.04.2012   |   
0 comentarii

small powerIn prezent poti oricand sa te debransezi de la reteaua nationala de energie, fara sa pierzi ceva din confortul caminului tau. E simplu: iti instalezi o centrala eoliana mica sau cateva panouri fotovoltaice, dupa buget. Instalarea propriu-zisa si punerea in functiune te costa ceva, insa investitia se amortizeaza in timp, prin lipsa facturilor la lumina si mandria de a-ti produce propria energie.

 

 

Ce faci, insa, daca vrei ca si vecinul tau sa se bucure de energia verde produsa de tine si astfel sa-l determini sa-si monteze si el o astfel de instalatie? Si in acest caz lucrurile sunt simple: iti conectezi centrala de acasa la o centrala virtuala.

 

 

 

Pentru ca tie sa-ti fie mai usor sa te conectezi la o astfel de centrala, expertii de la Siemens Corporate Technology au creat o platforma de comunicatii descentralizate. Practic, dupa ce va trece cu brio testarile tehnice, aceasta platforma ii va mobiliza pe operatorii de centrale solare si eoliene sa se conecteze, direct online, cu numai cateva click-uri.

 

 

Prezentata recent, intr-o versiune non-comerciala, intr-o expozitie din Hanovra, platforma a demonstrat performante reale in gestionarea fluxurilor energetice si, ulterior, distribuirea lor catre cei care aveau nevoie de electricitate obtinuta din surse regenerabile.

 

 

Hai sa ne imaginam putin ce efecte ar avea o asemenea platforma, in Bucuresti. Imaigneaza-ti ca peste vreo 10-15 ani, un numar foarte mare de masini care traverseaza zilnic Calea Victoriei, vor fi electrice. Asta inseamna ca fiecare sofer in parte isi poate transforma propria masina intr-un veritabil generator de energie pentru comunitate. La ce trafic este in Capitala, solutia si-ar putea dovedi efectul inca de la punerea in functiune. Ceea ce ar fi mai mult decat binevenit pentru bucuresteni.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite