De la programul ”Rabla”, la masina electrica

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 15.12.2010   |   
1 comentarii

2010_12_15 De la programul Rabla, la masina electricaIn timp ce in Romania cel mai bine sustinut proiect guvernamental s-a dovedit a fi programul ”Rabla”, guvernul Marii Britanii ofera subventii de cate 5.000 de lire sterline pentru fiecare conducator auto care isi cumpara o masina electrica. Pana in primul trimestru al anului in curs, prin programul ”Rabla” au fost achizitionate 12.300 de masini noi, ale caror preturi ating o medie de 10.000 de euro, conform datelor APIA. Potrivit aceleiasi surse, au fost distribuite 103.000 de tichete pentru persoane fizice si 400 de tichete pentru firme.

 

Comparativ, guvernul britanic a facut publica chiar si lista cu masinile electrice subventionate: Mitsubishi i-MIEV, Smart ForTwo Electric Drive, Peugeot iOn, Nissan Leaf, Tata Vista, Citroen Czero, Opel/Vauxhall Ampera, Toyota Prius Plug-in Hybrid si Chevrolet Volt. Desi volumul vanzarilor inregistrate pana acum e de 55 de vehicule electrice, oficialii englezi sunt optimisti pentru anul urmator.

 

Inainte de a ne gandi la posibilitatea de a face pasul de la ”Rabla” la masina electrica, avem nevoie de drumuri ca-n palma in mediul urban si autostrazi deschise traficului, in termenele stabilite contractual. Avem nevoie de statii de alimentare pentru bateriile masinilor. Pentru asta exista QuickDrop – robotul care schimba o baterie de masina in doar trei minute; insa tehnologia aferenta acestui sistem e foarte costisitoare. Potrivit premierului Emil Boc, este doar o chestiune de timp si bugete pana cand masinile electrice vor circula pe strazile din Romania.

 

Ce ai de castigat daca iti iei o masina electrica

 

Stiai ca in Marea Britanie soferii de masini electrice nu platesc taxa de trafic (congestion charge) si beneficiaza de gratuitati in unele parcari din marile centre urbane? Oricat de nerealist ti se pare, toata aceasta tevatura atat de bine incadrata in tabloul incertitudinilor si urgentelor romanesti poate fi privita drept o evolutie. Prin programul ”Rabla” ai renuntat la masina veche pentru a te putea bucura de toate avantajele unei masini noi si moderne. Renuntand la aceasta masina in favoarea uneia electrice, te vei putea bucura de taxa de poluare zero si chiar alimentari pe abonament, la fel ca in cazul telefoanelor mobile. Deci adio benzinarii si pret la pompa!

Comentarii

Tweets that mention De la programul ”Rabla”, la masina electrica « HitechPedia -- Topsy.com

[...] This post was mentioned on Twitter by HitechPedia, Andrei Rizescu. Andrei Rizescu said: De la programul ”Rabla”, la masina electrica http://www.hitechpedia.ro/de-la-programul-%e2%80%9drabla%e2%80%9d-la-masina-electrica/2004.html [...]

15.12.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite