Descopera primele panouri fotovoltaice care se invart dupa soare

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 31.01.2011   |   
0 comentarii

solar pannelsDupa ani si ani de inovatie, aceasta pare sa fie cea mai buna solutie la care au ajuns cercetatorii specializati in energie provenita din resurse regenerabile. In cazul parcurilor energetice solare, modulele fotovoltaice pot fi echipate, mai nou, cu subansambluri mecanice si sisteme de control care permit  deplasarea utilajului in functie de cursul zilnic al soarelui.

 

Datorita noilor algoritmi bazati pe date astronomice, pot ”urma” soarele nu doar pe parcursul unei zile, ci si in timpul unui an, memorand astfel pozitia avuta in anul anterior. Pentru a evita orice dubiu, sistemul de control Simatic S7-1200 dezvoltat de Siemens calculeaza alinierea modulelor solare fix la locatie, oriunde pe glob si in perfecta sincronizare cu data si timpul setarilor anterior facute la alte platforme de acest gen, operate de aceeasi companie.

 

Implementand aceste solutii, dezvoltatorii de platforme fotovoltaice au descoperit ca productia de energie a crescut cu 35% fata de perioada imediat anterioara punerii in functiune a noilor utilaje. Inca o veste buna e ca sistemul de control despre care vorbim a fost testat sa reziste chiar si celor mai grele conditii de vreme. Iar cand te gandesti ca in unele zone de pe glob viteza vantului ajunge chiar si la 130 km/h,  devine perfect rational ca un astfel de dispozitiv complex sa reactioneze pozitiv la intemperii precum zapada, tornade, ceata si intuneric.

 

Pentru amatorii de date si mai exacte, Siemens impreuna cu Laboratorul National de Energie Regenerabila din SUA (NREL – National Renewable Energy Laboratory) au semnat un protocol prin care toate panourile solare din acest sistem sunt sincronizate intre ele. De aici rezulta o marja de eroare de numai 0,0003 grade a pozitiei optime a panoului fata de soare.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite