Despre beri, gratare, guta si tomografia computerizata

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 05.07.2010   |   
0 comentarii

u2_resnews_04_gichterkennung-mit-ct_72dpiVremea frumoasa dupa gratarele din weekend se cunoaste! Unde e rost de frigarui, apare si cate o bere in cadru. Apoi inca o bere. Si inca una! Daca te afli cu prietenii pe un litoral scaldat de soare si valurile marii, ar fi pacat sa nu incerci si niste fructe de mare preparate cu iscusinta intr-o cherhana uitata de vreme. Fructele de mare au un gust mai bun alaturi de un pahar de vin. Iar daca nu-i vin dupa placul mesenilor, merge si o bere. Din nou!

 

Ceea ce nu stii este ca un consum prea mare de bere, produse si preparate din carne, ori specialitati din fructe de mare pot duce la diverse forme de artrita. Dintre acestea, cea mai frecvent intalnita inflamatie a articulatiilor, in special la barbati, este guta. Simptomele apar abia cand cristalele de acid uric se depun la nivelul articulatiilor. Ce simti? Senzatii de durere si temperatura ridicata la nivelul articulatiilor afectate, dureri nocturne intense, senzatii de mancarime a pielii si limitarea miscarilor normale a acelor articulatii.

 

Iata si o veste buna: nu mai este nevoie sa treci prin toate aceste suplicii pentru a te ambitiona sa te duci pana la medic si sa obtii un diagnostic pe masura asteptarilor tale. Poti face din timp o tomografie computerizata care indica exact articulatiile afectate de guta, precum si stadiul bolii de care suferi. Siemens Healthcare a dezvoltat un scanner pentru tomografii computerizate, dual-energy (DECT), cu care medicii de la Vancouver General Hospital (Canada) deja pot vedea chiar si cele mai mici depuneri de cristale de acid uric pe articulatii.

 

Folosind un scanner Somatom Definition CT, aceste depuneri de acid uric pot fi sesizate in umeri, laba piciorului, glezne si genunchi, chiar si in lipsa unor simptome evidente. Aceasta tehnica este posibila datorita unor caracteristici ale cristalelor de acid uric – cu valori net mai mici decat cele de calciu, deci usor detectabile de catre scanner. Cu un diagnostic corect primit la timp, ai putea scapa de guta fara medicamente si retete costisitoare, ci doar prin fitness si, bineinteles, eliminarea preparatelor din carne si a alcoolului din meniul tau. Daca ti-e mai usor sa renuti la alcool, vei intampina ceva dificultati in ignorarea parfumului imbietor al unor pulpe de pui la gratar. Insa, cu exercitiu, orice este posibil!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite