Despre trenuri si nu numai!

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 21.05.2010   |   
0 comentarii

tren_resizeNu-mi place Gara de Nord pentru ca-i insalubra. Nu-mi plac peroanele pentru ca sunt deprimante. Nu-mi plac intarzierile la trenuri, vanzatorii neprietenosi din chioscurile de la gara si nasii plictisiti de viata pe care o au. Nu-mi plac grevele. Nu-mi plac disponibilizarile in masa precum cele facute printre ceferisti. In schimb, imi place sa ma plimb cu trenul. Este ceva simplu si copilaresc care ma fascineaza. A evoluat de la primul trenulet primit de la parintii mei pe cand aveam patru ani si a traversat kilometri intregi de cale ferata, cu capul sprijinit de geam si glasul rotilor de tren, muzica inconfundabila a deplasarilor la munte sau, dupa caz, la mare.

 

N-as vrea sa cred ca sunt unul dintre putinii fani ai calatoriilor cu trenul, care inca mai crede intr-o revigorare substantiala a acestui mijloc de transport. Ma simt motivat de faptul ca in Europa tehnologia disponibila pentru transportul feroviar de persoane a evoluat atat de mult, incat permite sosirea in statii cu maxima punctualitate, precum si solutii de protectie si conservare a mediului inconjurator.

 

Sistemele de Operatiuni Feroviare Automate (ATO) permit o economie de energie semnificativa si costuri mai mici cu o treime. Solutiile de alimentare cu energie solara a mecanismelor de dirijare pentru traficul feroviar, precum si comunicatiile radio aduc si ele scaderi importante de cheltuieli.

 

Adauga o crestere a capacitatii feroviare cu 50% respectandu-se standardele ridicate de punctualitate, sistem de control pentru trenuri care permite economisirea a pana la 25% din energia utilizata, precum si sisteme de siguranta care permit oprirea automata a trenului in caz de pericol.

 

Toate aceste solutii sunt posibile si au fost prezentate de Siemens in aceasta luna, la 2010 Innovation Day. Insa apare o intrebare: cand vom putea beneficia de ele si in Romania? In contextul acestei crize economice devine necesar a ne reaminti ca acolo unde exista cerere, exista si oferta. Daca am calatori mai mult cu trenul, probabil ca intr-o buna zi vom putea sa ne bucuram si de niste conditii mai civilizate de transport. Unde mai pui ca protejam si mediul inconjurator!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite