Doar 2% din deseurile din Bucuresti sunt reciclate

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 13.11.2009   |   
0 comentarii

recycle

Hai s-o recunoastem! Suntem inca departe de statutul unui oras european in care cantitati impresionante de deseuri sunt reciclate si apoi repuse in ciclurile de viata ale unor noi produse. De fapt, conform studiului Indexul Verde al Oraselor din Europa, Bucuresti se situeaza pe locul 28 din 30, cu un volum de deseuri de 479 kg pe cap de locuitor, in 2007, dintre care doar 2% sunt reciclate.

 

Aceste statistici deloc multumitoare pot fi considerate chiar firesti in conditiile in care inca mai invatam sa scoatem deseurile si a le depozita in containere speciale, amplasate inca prin programe pilot, in diverse zone din Capitala.  

 

Initiative in acest sens n-au lipsit din partea edililor, iar unele dintre ele chiar au fost puse in aplicare. Insa atunci cand pretentiile de cetateni europeni ne sunt inca taiate de privelistea dezgustatoare a gunoaielor de pe strada si a vecinilor de strada/trafic/bloc care arunca fara nici cea mai mica rusine varii ambalaje si produse deja inutile oriunde altundeva decat in pubele special amplasate, problema principala ramane vizibila la nivel de educatie si responsabilitate individuala.

 

Initiativa si sustinerea tehnologica ale altor orase europene mai civilizate arata ca orice e posibil atunci cand exista o constiinta completata de o vointa puternica.

 

Exemplul Londrei este iarasi edificator. Conform studiului Oraselor Verzi din Europa, in Londra urmeaza a fi puse in aplicare proiecte de modernizare a retelei de canalizare si evacuare a deseurilor ca domenii esentiale de reducere a dioxidului de carbon.

 

Insa municipalitatea londoneza deja opereaza servicii de colectare a deseurilor, venind astfel in intampinarea locuitorilor acestei capitale cu oferte cuprinzatoare de colectare si recilare a:

 

  • suporturilor de date scoase din uz;
  • deseurilor din santiere rezultate de pe urma constructiilor si a demolarilor;
  • deseuri organice;
  • deseuri din lemn;
  • deseuri reziduale.

 

 

Pe cand astfel de servicii private si in Bucuresti? Sper ca pe curand! Pana cand niste antreprenori vor reusi sa inteleaga utilitatea unor astfel de servicii, nu uita ca de fiecare data cand ai consumat ceva, sa te gandesti ca ambalajul si/sau resturile ramase pot fi reciclate. In acest fel poti contribui direct la protectia mediului inconjurator si, mai important, ai sansa de a da un exemplu celor din jurul tau.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite