Eco-taxi fara sofer. Pay-as-you-drive, pe strazile din Paris

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 09.12.2011   |   
0 comentarii

AUTOLIB-IN-PARISCand ai treaba prin oras la o ora de varf, cel mai convenabil e sa uiti de masina personala pentru un alt mijloc de transport. Cand pornesti de acasa, insa, ai suficiente motive pentru care sa-ti lasi propria masina acasa. Nu o strici prin oras, nu consumi benzina din rezervorul propriu, nu stai cu grija de a-ti fi sifonata caroseria din cauza vreunui nebun mai tupeist decat tine.

 

Poti economisesti bani, ai aceeasi libertate ca si in automobilul tau, ai parte de aceleasi conditii de trafic si, cu o idee inspirata, poti contribui la mentinerea unui aer curat in centrul orasului in care locuiesti.

 

Cam acesta ar fi motivul pentru care edilii parizieni au inaugurat luni un serviciu de inchirieri auto, in sistem pay-as-you-drive. Pe romaneste, un fel de taxi ecologic fara sofer, cu care ajungi unde ai nevoie. Infrastructura din capitala Frantei include nu mai putin de 1.200 de parcari speciale, prevazute cu puncte de alimentare individuale. Pentru ca toate masinile Autolib puse la dispozitia doritorilor sunt 100% electrice.

 

Totodata, sistemul de plata e convenabil pentru orice buzunar. Costa 10 euro sa te plimbi cu o masinuta electrica timp de o zi, 15 euro pentru o saptamana si poti achizitiona chiar un abonament anual, cu 144 de euro, pachet in care beneficiezi de masina cate jumatate de ora pe zi, la un pret preferential de 5 euro taxati la fiecare inceput de drum.

 

Vehiculele parcate in statiile Autolib din Paris sunt Bluecars care au o autonomie de250 de kilometri.  Proiecte similar au mai fost implementate si in alte tari europene, precum Belgia, Germania si Elvetia.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite