EcoPasager in Romania: Cum sa calatoresti ecologic de la Bucuresti la Cluj Napoca

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 10.02.2010   |   
0 comentarii

2010_02_10_EcopasagerVremea de afara e inca departe de a te motiva sa iesi din oras, intr-o calatorie lunga, prin tara. Vrei sa-ti dovedesti curajul? Cinci minute petrecute pe un canal de stiri, la televizor, te va demoraliza complet. Zapezi abundente, autostrazi inchise, trenuri cu intarzieri foarte mari si comentariile reporterilor care fac referiri la efectele vizibile ale schimbarilor climatice – pot fi gasite oriunde, in media centrala. Si totusi, ce mijloc de transport ai putea lua pentru a ajunge in celalalt capat al tarii si in acelasi timp sa ai o influenta cat mai mica asupra mediului inconjurator?

 

Pe www.EcoPassenger.hafas.de poti gasi toate informatiile care ti-ar putea fi utile pentru o asa expeditie. Ca si punct de plecare am ales unul dintre cele mai inzapezite orase din Romania: Bucuresti. Pentru destinatie, am ales unul dintre cele mai indepartate orase fata de Bucuresti: Cluj. Cu ce ajungi acolo in timp util si cu un consum foarte mic?

 

Daca iei masina, risti sa strabati toti cei 426 de kilometri in conditii foarte grele de drum. Risti sa ramai blocat in zapada, sa fii nevoit sa mergi pe rute ocolitoare si sa ajungi intr-o stare avansata de oboseala, la destinatie. Cum afectezi mediul inconjurator? Toata deplasarea ta cu masina pe ruta Bucuresti – Cluj Napoca duce la eliberarea in aer a 49,2 kg de dioxid de carbon si 245 gr. de oxid azotos (afecteaza stratul de ozon).

 

2010_02_10_Ecopasager 1

 

Crezi ca avionul ar fi mai rapid si mai prietenos cu mediul inconjurator? In mod clar, luandu-ti un bilet de avion, calatoresti in cel mai scurt timp posibil: in doua ore si jumatate esti in Cluj. Timp la care adaugi si drumul de acasa pana la aeroportul din Bucuresti. Plus timpul de la aeroportul din Cluj pana la destinatia exacta. Totul, in cazul fericit in care aeroportul nu este inchis din cauza vremii. Spre deosebire de masina, kilogramele de emisii de dioxidul de carbon cresc la 66,7, iar cantitatea de oxid azotos scade cu 13 grame, ajungand la 232 gr.

 

Singura varianta ramasa ar fi sa iei un tren pana la Cluj-Napoca. Poti ajunge in Gara de Nord mult mai simplu decat la unul dintre cele doua aeroporturi de langa Capitala, iar un bilet la clasa a II-a pentru trenul rapid R 827 pe ruta Bucuresti – Cluj Napoca te costa doar 73,4 lei. Daca ai norocul sa nu fie anuntate intarzieri, in total faci noua ore pe drum. Economisesti bani, iar nivelul de poluare generat de alegerea ta scade substantial: 27,7 kg de dioxid de carbon si 49,6 grame de oxid azotos eliberate in aer. Este nevoie de putina imaginatie si un pic de vointa pentru ca tu sa poti deveni un EcoPasager veritabil. Merita pentru aerul pe care ti-ar placea sa-l respiri. Si e de bun augur si pentru buzunarul tau!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite