Efectul piezoelectric. Sau cum sa scoti electricitate din intersectiile aglomerate

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 24.03.2011   |   
1 comentarii

2011_03_24 piezoelectric_effectPiata Victoriei, Piata Romana, Unirii, Muncii, Perla sunt doar cateva dintre intersectiile cele mai aglomerate din Bucuresti. Aglomerate de masini, marcaje de circulatie fara prioritate si decibeli aruncati in nestire de soferii grabiti.

 

Un grup de studenti din Detroit au venit cu o idee nastrusnica. Dar interesanta. Din intersectii aglomerate, masini blocate si pietoni nemultumiti, au creat energie. Secretul consta in efectul piezoelectric, prin care, in urma presarii unor cristale piezoelectrice este creata o diferenta de potential, cu generare de curent electric.

 

Cu alte cuvinte, cantitatea de electricitate generata intr-un astfel de spatiu, e direct proportionala cu numarul de masini si pietoni din intersectie. Daca faci un mic exercitiu de imaginatie, ai sa vezi ca ideea nu-i tocmai rea. Dimpotriva!

 

Numai cu traficul din fata Guvernului, intre 7 si 10 dimineata, proprietarii de imobile din Piata Victoriei ar putea uita lejer cat mai costa factura la lumina. Parcul Moghioros ar fi luminat ecologic, doar din fluxul auto in intersectia cu acelasi nume. Ca sa nu mai vorbim de locuitorii din tot cartierul Drumul Taberei, unde traficul de peste zi ar da rapid contoarele peste cap.

2011_03_24 piezoelectric_effect_2

Comentarii

Experimentele de astazi, bateriile de maine. Iata cum arata Energy Harvester, primul incarcator piezoelectric din lume! « HitechPedia

[...] efectul piezoelectric am mai vorbit si intr-un post anterior, la un nivel ceva mai cuprinzator. De aceasta data, miniatura creata de inginerii de la Siemens [...]

8.04.2011

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite