2010_01_27_Statia electrica StupareiIn cursul zilei de ieri, Transelectrica si Siemens Romania au receptionat lucrarile de mentenanta cu componenta de modernizare derulat in cadrul statiei de 220/110 kV Stuparei. Localizata in apropiere de Ramnicu Valcea, la 5 km. de combinatul Oltchim, aceasta statie electrica a functionat in toti cei trei ani cat a durat implementarea proiectului.

 

 

Prin acest demers, Siemens si Transelectrica au reusit sa indeplineasca cu succes cinci provocari importante:

 

1. Necesitatea reducerii la minim a duratelor de retrageri din exploatare a statiei electrice;

 

2. Corelarea cu proiectul de Modernizare a Sistemului de Control si Protectii administrat de Transelectrica;

 

3. Punerea in opera a unor solutii inovatoare pentru continuarea alimentarii in conditii optime a consumatorilor;

 

4. Finalizarea la termen a lucrarilor;

 

5. Asigurarea unui nivel ridicat de siguranta in zona si alimentarea continua a consumatorilor.

 

Statia 220/110 kV Stuparei este principala sursa de alimentare cu energie electrica a consumatorilor din zona – dintre care cel mai important este combinatul Oltchim-Ramnicu Valcea, colecteaza energia electrica produsa in special in centralele hidroelectrice Cornetu, Gura Lotrului, Turnu, Calimanesti, Daiesti, Valcea Nord, Raureni, Govora, Babeni, Ionesti, Zavideni si Dragasani pe care o evacueaza spre consumatori. Excedentul de energie este transportat prin intermediul statiei de 220kV spre statia de 400/220/110 kV Bradu.

 

Concomitent cu aceste functii, statia 220/110 kV Stuparei se constituie si ca rezerva pentru statia 220/110 kV Raureni, formand astfel doua noduri vecine care se rezerva reciproc pentru a asigura un nivel de siguranta ridicat si pentru a raspunde necesitatilor de consum din zona. ‘Siemens este principalul furnizor de solutii pentru piata de energie din Romania prin complexitatea portofoliului oferit. Ne mandrim ca putem sustine indeplinirea planului ambitios de retehnologizare a infrastructurii energetice gandit de Transelectrica si oferi expertiza noastra in domeniu’, a precizat Cristian Secosan – CEO Siemens SRL.

 

Lucrarile de reabilitare a statiei Stuparei au fost cuprinse in Planul de Perspectiva al Transelectrica pana in 2017. ‘Prin realizarea lucrarilor de mentenanta majora cu componenta de modernizare, proiectul statiei 220/11o kV Stuparei va contribui la cresterea sigurantei Retelei Electrice de Transport prin asigurarea energiei electrice utilizatorilor, in conditiile standardelor de operare UCTE si de performanta stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Practic, se asigura readucerea statiei la nivelul functional initial si in acord cu normele de protectia mediului in vigoare’, a declarat Adrian Baicusi – directorul general al Transelectrica.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite