Electricitate din valuri si fluxul apelor

Autor: Dan Santimbreanu   |   
Data: 26.11.2009   |   
3 comentarii

valuriIn fiecare zi, fluxul, refluxul si vanturile pun in miscare cantitati mari de apa in oceanele lumii. Expertii Consiliului Mondial al Energiei estimeaza ca pana la 15% din necesarul de energie la nivel mondial poate fi acoperit de energia produsa din oceane. Datorita acestui potential, centralele electrice din oceane au ajuns sa fie deja un segment de business competitiv, chiar daca se afla inca intr-un stadiu incipient. Exista mai multe metode de utilizare a energiei regenerabile din oceane.

 

Atat curentii de pe fundul oceanelor, cat si energia valurilor pot fi exploatate pentru a genera electricitate. Curentii oceanici se formeaza in principal in apropierea coastei oceanului ca urmare a fluxului si a refluxului. In lume exista chiar cazuri in care diferenta nivelului fluxului si al refluxului ajunge pana la 17 metri. Cantitatea de apa care se deplaseaza este atat de mare incat aceasta poate fi exploatata si transformata in electricitate cu ajutorul unor centrale electrice speciale.

 

Un sistem promitator a fost construit in ianuarie 2007 intr-o zona de test pe coasta Insulei Orkney din nordul Scotiei. Sistemul companiei irlandeze Openhydro este compus din turbine in forma de cercuri inalte de pana la 7 metri, avand o deschidere in mijloc.

 

Echipamentul este completat de un cerc fix in exterior. Curentul este generat prin inductie magnetica atunci cand rotorul din interior se pune in miscare. Deschiderea din mijloc este destinata protejarii mediului oceanic si pentru a diminua rezistenta apei.

 

Exista planuri de instalare a acestor turbine pe coasta insulei Alderney situata in Canalul Manecii si in Golful Fundy din Canada.

 

Voith Siemens Hydro impreuna cu subsidiara sa Wavegen opereaza inca din anul 2000 o centrala electrica de exploatare a valurilor in insula scotiana Islay. Centrala, al carei nume este Limpet, este amplasata direct pe stancile coastei si este conectata la celalalt capat cu apa oceanului.

 

Acest amplasament permite apei sa se scurga prin interiorul centralei, iar miscarea valurilor si curentii de aer generati comprima aerul in interior si il evacueaza prin sectiunea de sus. Astfel centrala respira iar generatorul amplasat in zona evacuarii produce electricitate folosind miscarea aerului.

 

O turbina Wells in interior faciliteaza miscarea rotorului intr-un singur sens, indiferent daca aerul este inspirat sau expirat. De 6 ani, Limpet furnizeaza electricitate pentru reteaua locala acoperind necesarul a 400 de gospodarii. O schema completa a sistemului este disponibila mai jos.

 

WaveEnergy

 

 

 

 

 Alta modalitate de a “extrage” electricitate din valuri este folosirea “viermelui valurilor”. Acesta este denumit Pelamis si apartine companiei scotiene Ocean Power Delivery din Edinburgh. In acest sistem, o serie de cilindrii plutitori de mari dimensiuni sunt legati printr-un sistem de fixare, conectat la pompe hidraulice.

 

Pelamis_300pelamis scheme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viermele pluteste peste valuri exploatand miscarea acestora pentru a  pompa un lichid special prin generatoarele electrice, cu ajutorul pistoanelor hidraulice. Compania daneza Wave Dragon a dezvolat o centrala electrica care functioneaza dupa un principiu complet diferit. O platforma care pluteste in ocean este bombardata de valuri. Apa este colectata intr-un bazin si este evacuata prin turbine inapoi in ocean.

 

Un alt prototip instalat in anul 2002, dezvoltat si construit de compania MCT din orasul Bristol din Anglia, poarta numele Seaflow. O elice cu doua lame, avand o anvergura de 11 metri este pusa in miscare sub apa. Intr-un curent al apei de 5,5 noduri, mai bine spus 2,7 metri pe secunda, Seaflow poate produce electricitate de pana la 300 de kilowati/ora.

 turbina sub ocean

Toate aceste inovatii nu vor reprezenta insa nimic daca nu se va schimba si mentalitatea consumatorilor de energie electrica. Cu totii ar trebui sa incercam sa economisim cat mai multa energie electrica pentru a ne proteja mediul inconjurator.

 

Cum putem face asta? Reciclati materialele refolosibile cum ar fi aluminiul, hartia sau sticla. Opriti motorul autoturismului atunci cand asteptati la stop. Activati optiunile de power-saver si screen-saver la computerele pe care le folositi. Aprindeti lumina doar atunci cand este cazul. Cand sunteti acasa si iesiti din camera, chiar si pentru cateva minute, inchideti televizorul sau radioul. Fiecare kilowatt folosit in plus de fiecare dintre noi poate sa insemne un copac taiat, o tona in plus de carbune sau combustibil pentru centralele electrice, acestea putand avea repercusiuni de neimaginat pentru viitorul planetei.

 

 

 

Pentru mai multe informatii accesati:

 

www.emec.org.uk, www.marineturbines.com, www.openhydro.com, www.voithsiemens.de, www.wavegen.com, www.oceanpd.com, www.wavedragon.net

Comentarii

Tatiana Iurco

Pai, daca considerati ca n-am facut economie, macar am savurat aroma luminarilor in intuneric :)

1.12.2009

Dan Santimbreanu

Eu stiu ca lumanarile emana mai mult CO2 decat becurile economice asa ca nu inseamna neaparat ca ai facut o economie :-)

30.11.2009

Tatiana Iurco

eu de exemplu sting de fiecare data si TV, dar aprind luminari si e savurez aroma…poate aceasta cumva sa fie un remediu pt noi de inlocuire a luminii?

30.11.2009

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite